Arretjescake

1 cake
bereiden
wachten

waardering 8,3obv 70 waarderingen

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 125 g plantaardige margarine
  • 2 eieren
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 5 eetlepels cacao
  • 200 g Mariabiscuitjes

Bereiden

Smelt de boter en margarine op laag vuur in een steelpannetje. Haal van het vuur.

Klop in een grote kom met de handmixer de eieren met de suiker tot het geheel dik en heel luchtig is. Voeg de cacao toe en roer goed door. Giet hier al roerend de boter met de margarine bij.

Breek de biscuitjes door ze in de verpakking te laten en er met een deegroller (of een wijnfles, een honkbalknuppel of een golfclub) heel hard en vaak op te slaan. Roer de stukjes biscuit door het cacaomengsel.

Bekleed de cakevorm met het bakpapier en schep hier het cacaomengsel in. Strijk de bovenkant met een lepel glad. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Extra benodigd

Handmixer, kleine cakevorm, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Arretjescake' is afkomstig uit het kookboek...

Tough Cookie

Foodwriter Lotje Deelman schreef jarenlang voor haar vaders verjaardag supersimpele, geraffineerde recepten om hem te leren koken. En met succes: haar vader

... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Thomas Pelgrom

Cake tips

Reacties op dit recept

  • corry Oud recept, maakte mijn moeder in de jaren 50. Maar lekker.
    • Minz Opstijven in de koelkast dat betekent dat de eieren rauw zijn ... kan dat eigenlijk wel ... ivm salmonella?
  • Margreet Mijn moeder maakte het altijd en daarna ging ik het zelf weer doorgeven. Maar ik maak het met gesmolten plantaardig vet. De laatste keren vond ik hem wat droog, zodat ik de volgende keer dit recept ga proberen. Ik zal laten weten of het beter was.
    • Sophia Mijn moeder maakte hem ook vaak maar met ossewit en alleen in de winter want dan kon hij buiten liggen er was nog geen koelkast .
  • berdien Arretjescake komt toch uit Drente maar is zelfs in Spanje bekend. Daar krijg ik hem ook bij de koffie.
    • Ilona Waar in Spanje? Spanje is zo groot.
  • harriet Herinneringen komen boven. 2 uur wachten? Echt niet. Mam was vaak boos, haha.
  • Ineke Ga morgen de ingrediënten kopen en dan ga ik hem maken. Ben wel heel benieuwt hoe het smaakt.
  • Laura Wij vonden het zo lekker dat we het de volgende dag weer gemaakt hebben... heerlijk !
  • anna Ik ken het recept ook nog van vroeger, het was enige recept dat we zelf mochten maken van mijn moeder. Ik vind bij dit recept ook zo grappig dat het meteen als therapie kan dienen:.. "sla zo hard mogelijk met een knuppel..."
    • Marian Vooral met de honkbalknuppel, hahaha.
  • Kitty Gister ook gemaakt maar pfff wat is dit machtig zeg. Ik had er een toefje slagroom bijgedaan en was maar goed ook :-) Dat doseert de smaak van de cacao iets... Ik had stukjes van 2.5 cm gesneden maar vonden we toch iets teveel van het goede!
  • Alyssa Hoelang hebben jullie 'm in de koeling laten staan? Ik zelf 6 uurtjes... tot na het avondeten als dessert...maar wij vonden hem te stijf... iemand tips...?
  • chella Ook lekker met een klein beetje rum erdoor.
  • tineke Met roomboter is het ook lekker, maar het hoort met vet (Diamand). Het recept dat ik heb komt van de moeder van mijn schoonmoeder, vroeger hadden de mensen geen geld voor roomboter. En dan heb ik het over tachtig jaar terug. Het werd met kerst gemaakt, met poedersuiker eroverheen. LEKKER.
    • diny Tegenwoordig is er ook geen geld meer voor roomboter, waar een pakje voor een jaar terug 89 cent kostte, kost het nu 2 euro. Jammer hoor.
  • anneke Mijn moeder deed er 50 jaar geleden Delfia vet in, en als het echt feest was kwamen er hagelslagjes overheen... super. Ik maak hem weer deze kerst.
  • melanie Vanavond Sinterklaasavond. Wat geef ik ze voor lekkers? Arretjescake, vinden ze allemaal geweldig. Maar, het moet iets zijn wat bij de Sint past. Idee: in plaats van kaakjes pepernoten! Lekker!
  • yvonne Ipv boter, margarine of vet ga ik persoonlijk voor kokosvet / santen. Het heeft dezelfde eigenschappen: maakt de cake stevig, indien afgekoeld, maar heeft bovendien een eigen smaak die goed samengaat met chocolade.
  • JMM Mijn moeder maakte het al, in cakevorm of anderszins: met Kerstmis in een kerstster, voor Pasen als een paasei, etc. Mijn kinderen en kleinkinderen zijn er ook dol op, maar dan wel in de versie met PUUR roomboter en Verkade mariebiscuits in de verhouding: 200 boter, 200 bruine basterd, 200 koekjes, 1 eidooier, 3 eetl. cacaopoeder, 1 theel. oploskoffie (eventueel 1dopje drank / overheerlijk).
  • Mabel De naam komt van het reclamefiguurtje Arretje Nof, waarbij NOF staat voor Nederlandse Olie Fabriek, het latere Calvé (de letters staan nog steeds in hun wapen). Van hun producten (pindakaas, olie, vet) sneed je de wapentjes uit het etiket en die stuurde je dan op voor een receptenboekje, waarin onder meer deze 'Arretje Cake'. En dat recept werd, vanzelfsprekend, gemaakt met Delfia frituurvet. Heerlijk!
  • Annemarie De boter gebruikt in het originele recept is (volgens mijn receptenboek "uit grootmoeders keuken") delfria of delfrite. Ook wordt er of een theelepel koffie extract of rum door gedaan. Ik maak hem altijd met verjaardagen. Ik laat hem een nacht opstijven in de koelkast. Dit is overigens ook volgens het recept!
  • Jemes Gebruik voor het maken van arretjescake alleen roomboter en alleen Verkade Mariebiscuits! Laat het geheel minimaal een dag in de koelkast staan - daar wordt het zoveel lekkerder van! Zo deed mijn moeder het en ik gebruik al 40 jaar de volgende verhoudingen:
    - 200 gram roomboter
    - 1 ei
    - 175 gram bruine basterdsuiker
    - 4-5 eetlepels cacao
    - 1 theelepel oploskoffie (opgelost in zo weinig mogelijk water)
    - snufje zout
    - eventueel een dopje likeur
    Mijn kinderen en kleinkinderen, en inmiddels ook de buurkinderen zijn er dol op!
  • Ellen Mijn ex-vriend komt van Sicilië en hij maakte deze arretjescake altijd volgens het recept van zijn Siciliaanse mama :-) Het enige verschil is dat hij het strak in zilverfolie rolde met kristalsuiker als onderlaagje. De hele 'worst' legde hij dan een aantal uren in de vriezer. Lekker in plakjes bij de koffie hoor :-) Oh ja, hij noemde het Salame Turco (Turkse Salami).
  • annie Het zal best lekker zijn, maar als ik naar de ingrediënten kijk dan griezel ik ervan, wat een vet zeg.
  • Ben Een heel oud recept dat van gezin op gezin over is gegaan, maar geleidelijk aan wel ietsjes gezonder is geworden :) Van oorsprong werd er gestold varkensvet voor gebruikt, later (en dat is in mijn tienertijd geweest) werd er diamantvet voor gebruikt. Heel ongezond, maar wel heel erg lekker en ik maak die nog steeds zo, die tip met de rum ga ik eens uitproberen.
  • mart Heb het net gemaakt en geproefd, alleen het beslag is al heerlijk, laat staan de uitkomst, echt heerlijk.
  • Marlies Mislukt niet vaak iets bij mij met bakken, maar arretjescake en arretjescake met maltezers zijn beide niet stijf geworden en beide weg kunnen gooien na 3 dagen wachten.
  • Emmy Is Arretjecake, naar de Stripfiguur Arretje Nof van Calvéfabriek in Delft. Ik kom uit Delft en at het in de jaren 50 regelmatig. Werd gemaakt met Delfiavet en in de zomer kon het niet opstijven. Helaas geen koelkast toen. Heel lang niet gegeten, ga maar weer eens aan de slag om de kleinkinderen te verrassen!
  • FQG Super lekker, ga hem weer maken.