Nigella Lawson: dubbele chocoladekoekjes met pompoenpitten

18 koekjes
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 75 g ongezouten boter, zacht
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 70 g lichte basterdsuiker
  • 1 groot ei, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 g tarwebloem
  • 50 g cacaopoeder, zo nodig gezeefd
  • 1 theelepel baking soda
  • 125 g pure chocolate chips
  • 50 g pompoenpitten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / hetelucht 160 °C.

Klop de boter, de kristal- en de basterdsuiker lichter van kleur en luchtig.

Voeg het ei en vanille-extract toe en klop alles door elkaar; schraap al het beslag van de wand van de kom omlaag en klop het mee.

Meng in een andere kom met een vork de bloem, de cacao, de baking soda en een snuf fijn zeezout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het romige mengsel in de kom en klop het er voorzichtig door.

Roer met een lepel of spatel de chocolate chips en pompoenpitten erdoor; je moet een dik, stevig beslag krijgen.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg daar hoopjes op ter grootte van een ruime eetlepel met steeds ca. 6 cm tussenruimte; werk het beslag met een kleine spatel van de lepel op de bakplaat. Maak de hoopjes niet plat.

Bak de koekjes 10-12 minuten en in porties (of bak de helft en vries de andere helft in, klaar om een andere keer te bakken), tot de buitenkant net stevig en deels gebarsten is. Ze voelen nog behoorlijk zacht aan, maar worden steviger als ze afkoelen. Laat ze eenmaal uit de oven 5 minuten op de plaat liggen en nog even verder afkoelen op een rooster voor je erop aanvalt. Of laat ze helemaal afkoelen.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

'In de loop der tijd heb ik heel wat chocoladekoekjes gegeten en er ook een flink aantal recepten voor geschreven. Toch is er altijd ruimte voor een nieuwe versie. En deze zou best eens (voor nu) mijn favoriet kunnen zijn. Als je net als ik van zoutige chocolade houdt, doe dan ¼ tot ½ theelepel zeezoutvlokken door het deeg en strooi nog eens dezelfde hoeveelheid over de koekjes vlak voor ze de oven in gaan. Het kan slim zijn om met wat minder zout te beginnen, want niet iedereen eet graag zo zout als ik.' - Nigella Lawson

Bereiding vooraf en bewaren

Het deeg kun je 3 dagen van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Laat het 30 minuten op kamertemperatuur komen voor je de koekjes vormt en bakt. De gebakken koekjes blijven in een luchtdicht afgesloten doosje 5 dagen goed. Het rauwe deeg kun je in hoopjes invriezen op een met bakpapier beklede bakplaat. Eenmaal bevroren blijven ze in een diepvrieszak in de vriezer 3 maanden goed. Zet ze nog bevroren in de oven en reken 1-2 minuten baktijd extra.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: dubbele chocoladekoekjes met pompoenpitten' is afkomstig uit het kookboek...

Bij mij aan tafel

Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen. 'Bij mij aan tafel' bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Chocoladekoekjes tips