Linzenkoekjes met oranjebloesem

16 stuks
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 130 g oranje linzenmeel (zie onderaan het recept)
  • 70 g amandelmeel
  • 100 g ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 ei + 1 extra ei, losgeklopt om te bestrijken
  • 75 g rietsuiker + 1 eetlepel extra voor het bestrooien
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 1 dopje oranjebloesemwater
  • 2 theelepels baksoda
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels amandelschaafsel om te garneren

Bereiden

Meng linzenmeel, amandelmeel, roomboter, 1 ei, suiker, vanillepasta, oranjebloesemwater, snuf zout, baksoda en citroensap in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.

Vorm met behulp van een stuk plasticfolie een rol van het deeg met een doorsnede van 3-4 cm. Laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snij van de rol deeg plakjes van 0,75 centimeter. Leg ze met tussenruimte op de bakplaat.

Bestrijk elk koekje met losgeklopt ei, bestrooi licht met rietsuiker en amandelschaafsel.

Bak in het midden van de oven in 14-18 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, bakpapier

Linzenmeel

Neem gedroogde linzen - was ze niet! - en maal ze in een koffie-, specerijenmolen, keukenmachine of hogesnelheidsblender zo fijn mogelijk. Zeef het meel met een fijne zeef. Linzenmeel is ook online te koop en bij Ekoplaza.

Kookboek

Het recept 'Linzenkoekjes met oranjebloesem' is afkomstig uit het kookboek...

Linzen!

In dit enige echte linzenkookboek voor iedereen vind je meer dan 75 gezonde en veelzijdige recepten met de proteïnerijke linze in de hoofdrol. Niet alleen laten linzen zich makkelijk combineren met groente, vis en vlees, ook in zoete gerechten

... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Koekjes tips