Engelse kruidkoek

10 personen
bereiden

waardering 7,9obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 450 g bloem
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 g lichtgezouten boter
  • 230 g bruine basterdsuiker
  • 325 g black treacle (of melassestroop)
  • 300 ml verse volle melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • 125 g rozijnen
  • 50 g pruimedanten zonder pit, in kleine stukjes
  • 50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 g gekonfijte gember, in kleine stukjes

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Doe de bloem, het gemberpoeder en het bakpoeder in een grote kom.

Smelt de boter met de basterdsuiker en de black treacle in een steelpan. Neem de pan van het vuur en roer er de melk en het ei door.

Giet het mengsel op het bloemmengsel. Voeg de zuidvruchten en de gekonfijte gember toe. Schep alles om en verdeel de vruchtjes gelijkmatig over het beslag. Schep het beslag in een ingevette en met bloem bestoven bakblik.

Bak de kruidkoek 50 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant stevig aanvoelt en een in de koek gestoken mespunt er schoon uitkomt.

Laat de kruidkoek 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de koek op een taartrooster en laat verder afkoelen.

Extra benodigd

Bakblik

Kookboek

Het recept 'Engelse kruidkoek' is afkomstig uit het kookboek...

I love cake, taart en koekjes

Alle bekende cakes, koekjes en taarten, klassiekers of juist die met een moderne twist, staan in dit boek. Naast heel veel bijzondere nieuwe recepten bevat het de... lees verder

© Uitgeverij Becht

Kruidkoek tips

Reacties op dit recept

  • Grietje Lekker! De melassestroop heb ik weggelaten, en miste ik niet, zoet genoeg. De tweede keer heb ik stukjes appel en gemengde noten toegevoegd ipv de zuidvruchten. Ik heb wel een langere baktijd aangehouden: 75 minuten.