Quiche met courgette, ontbijtspek en gruyère

6 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 220 g tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 100 g koude boter, in kleine stukjes + extra om in te vetten
  • 2 eidooiers (bewaar het eiwit)
  • 20 ml (1 eetlepel) ijswater
  • voor de vulling
  • ca. 250 g fijn geraspte courgette
  • 200 g ontbijtspek, in reepjes van 3 mm dik
  • 300 g crème fraîche
  • 2 eidooiers en 3 eieren
  • snufje nootmuskaat
  • 40 g gruyère, fijn geraspt

Voorbereiden

Maak het deeg. Doe de bloem, ¼ theelepel zout en de boter in de keukenmachine en pulseer tot je een grof kruimeldeeg hebt. Pulseer vervolgens eerst de eidooiers en daarna het water erdoor.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en maak er snel een schijf van. Wikkel de schijf in plasticfolie en laat het deeg ten minste 1 uur rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een quichevorm van 24 cm doorsnede in met boter en bestuif hem met bloem.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de vorm ermee. Bedek de bodem en zijkant van het deeg met bakpapier of aluminiumfolie en vul de bodem met gedroogde bonen, rijst, speciale bakbonen of een andere blindbakvulling. Bak de bodem 25 minuten blind.

Doe intussen de geraspte courgette in een vergiet, schep er ½ theelepel zout door en laat 20 minuten uitlekken. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en zet opzij.

Bak het spek een paar minuten en laat het vocht dat vrijkomt verdampen.

Neem de quichebodem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het papier en wrijf eventuele barstjes dicht met een mengsel van een restje deeg en een beetje eiwit. Bestrijk de hele bodem met eiwit.

Zet de oven op 170 °C.

Klop de crème fraîche, de 3 hele eieren, de 2 extra eidooiers en wat versgemalen zwarte peper en nootmuskaat schuimig. Strooi wat spek en courgette op de quichebodem, strooi de kaas erover, schenk het eimengsel erbij en strooi de rest van het spek en de courgette erover.

Bak de quiche in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven gaar. De bovenkant moet goudbruin zijn. Serveer warm met een simpele salade van frisee of botersla met een lichte vinaigrette.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, quichevorm (Ø 24 cm), bakpapier of aluminiumfolie, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Quiche met courgette, ontbijtspek en gruyère' is afkomstig uit het kookboek...

Matt Preston's Kookboek

'Matt Preston's Kookboek' is het derde kookboek van Matt Preston, na 'Matt Preston's 100 beste recepten' en 'Fast, Fresh & Unbelievably delicious'. Matt... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Quiche tips