Klassieke scones

7 stuks
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 250 g tarwebloem, plus extra om te bestrooien
  • 100 g melk
  • 15 g bakpoeder
  • 40 g boter (zacht)
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 3 g vanillesuiker
  • 50 g ei
  • voor de vulling
  • 150 g mascarpone
  • 150 g slagroom of crème fraîche
  • 50 g jam, naar keuze
  • verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Kneed alle ingrediënten losjes door elkaar tot een deeg. Behandel het deeg niet te intensief.

Bestrooi het aanrecht met bloem en leg het deeg erop. Rol het uit tot een plak van 2,5 cm dik. Draai het deeg tijdens het rollen regelmatig, zodat het niet te veel kan krimpen. Laat 10 minuten rusten.

Steek met een ronde steker met een doorsnede van 7 cm plakjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het deeg twee keer uitrollen op 2,5 cm en nogmaals uitsteken. Laat nogmaals 10 minuten rusten.

Bestrijk de bovenkant van de deegplakjes met losgeklopt ei. De zijkanten hoef je niet te bestrijken.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 220 °C. Bak de scones in 15 minuten.

Laat de scones afkoelen. Meng voor de vulling de mascarpone en slagroom of crème fraîche door elkaar. Roer niet te hard, want dan wordt de room te dun. Snijd de scones doormidden en vul ze met de room en de jam. Of laat de scones heel en schep wat room en jam ernaast. Breek een stukje scone af en doe er naar wens room en jam op.

Extra benodigd

Bakpapier, ronde steker (Ø 7 cm)

Opmerking

'Traditionaal worden scones geserveerd met clotted cream, maar dat vind je niet snel in de supermarkt. Gelukkig komen we met mascarpone en crème fraîche een eind in de richting.' - Hiljo Hillebrand

Kookboek

Het recept 'Klassieke scones' is afkomstig uit het kookboek...

Broodbijbel

Meester Boulanger en gepassioneerd broodbakker Hiljo Hillebrand neemt je mee in de wereld van het brood. Leer hoe je thuis de lekkerste broden uit de oven tovert. Van ambachtelijke desembroden tot krokante kaasbolletjes en van een feestelijk paasbrood

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Simone van den Berg

Scones tips