Dikke speculaasbrokken

4 grote koeken
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g tarwebloem
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 1¼ theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemalen anijszaad
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1⁄8 theelepel gemalen foelie
  • 3-4 eetlepels melk, naar behoefte
  • 48 blanke amandelen

Voorbereiden

Doe de bloem en boter in een grote kom. Wrijf ze door elkaar met je vingertoppen tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Dit kan ook makkelijk en snel in een keukenmachine met het meshulpstuk. Doe de suiker, 1/8 theelepel zout, bakpoeder en de specerijen erbij en meng alles goed. Als je een keukenmachine hebt gebruikt, doe je de inhoud nu in een kom.

Kneed alles tot een vrij stevig deeg, met melk naar behoefte. Maak er een grote bal van, wikkel deze in plasticfolie en zet hem 24 uur op een koele plek.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat het deeg de volgende dag eerst even op kamertemperatuur komen. Kneed het weer licht, bestuif met een beetje bloem. Rol het uit tot een lap van 18 x 25 cm, met een dikte van net iets meer dan 1 cm. Gebruik een deegschraper om de kanten netjes bij te werken en snijd de lap in vier stukken van 9 x 12½ cm. Schik ze op een licht ingevette bakplaat en druk de amandelen in de bovenkant. Doe dit op een willekeurige manier of maak drie rijen van vier amandelen.

Bak de koeken ongeveer 30 minuten. De amandelen zullen goudbruin zijn en de koeken zullen nog een beetje zacht aanvoelen. Leg ze voorzichtig op een rooster om af te koelen en knapperig te worden.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Dikke speculaasbrokken' is afkomstig uit het kookboek...

Het Nederlands bakboek

Als het gaat om bakken heeft Nederland een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Speculaas tips

Reacties op dit recept

  • Anita Waarom worden speculaasbrokken omschreven als vegetarisch? De aanduiding vegan snap ik, vegans weten vaak niet wat ze missen, of willen het niet weten, dus een categorie erop plakken lijkt me handig voor ze. Maar gebak en koekjes vegetarisch noemen? Dan ben ik een flexitariër: tussen 15-16 eet ik vegetarisch en ‘s avonds een lekkere gehaktbal. Of picanha ofzo.