Uientaart

6 personen
bereiden

waardering 8,1obv 18 waarderingen

Ingrediënten

  • 7 middelgrote uien, in dunne plakjes
  • 50 g rozijnen, geweekt in lauw water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel honing
  • 2 koffielepels 'quatre-épices' (kruidenmengsel van peper, kruidnagel, nootmuskaat en gember en/of kaneel)
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 portie bladerdeeg (zie 'basisrecept bladerdeeg' onderaan dit recept)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Laat de uien met de uitgelekte rozijnen op laag vuur in de olijfolie glazig worden in een hapjespan. Leg er een beboterd stuk aluminiumfolie overheen en laat 20 minuten zachtjes en onder veelvuldig roeren smoren. Voeg de poedersuiker en de honing toe en laat in 10 minuten op hoog vuur kleuren. Voeg de kruiden en de crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat nog 3 minuten op matig vuur en zonder deksel doorkoken.

Spreid het deeg uit, en maak er een ronde, rechthoekige of vierkante lap van, wat je wilt! Leg deze op de beboterde bakplaat, verdeel het mengsel erover waarbij je rondom een rand van 1 cm vrij laat. Zet 20 minuten in de oven. Het deeg moet omhoog komen en mooi goudbruin zijn.

Serveer de uientaart warm en geef er eikenbladsla met balsamicoazijn bij.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Variatietip

De uientaart wordt minder zoet als je de rozijnen en de poedersuiker weglaat. Voor een minder 'oosterse' versie kun je de kruiden vervangen door verse tijm; de rozijnen en de suiker laat je dan weg.

Basisrecept bladerdeeg

Voor 1 grote taart: doe 250 g bloem en 5 g zout in een grote schaal. Rasp 150 g bevroren boter over de bloem (vergeet niet de boter te laten bevriezen, anders lukt het niet). Roer de boter met een spatel door de bloem en sprenkel er wat water overheen (maximaal 150 ml). Ga door met mengen zodat een gelijkmatig deeg ontstaat. Maak er een bal van en leg deze 1 uur in een afgesloten bakje koel weg.

Bestrooi het werkblad met bloem en druk het deeg daarop uit tot een rechthoek die driemaal zo lang als breed is: de deeglap moet ongeveer 1 cm dik zijn. Vouw hem in drieën, draai een kwartslag en druk weer uit tot een lange lap. Vouw deze weer in drieën en leg 1 uur koud weg. Herhaal dit tweemaal.

Kookboek

Het recept 'Uientaart' is afkomstig uit het kookboek...

Taartjes

Er is altijd een reden om een taart te bakken, en anders vind je er tussen de 28 recepten in dit boekje wel eentje. Alle variaties zijn om van te watertanden: warm, koud

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Uientaart tips