Frittata met aardappel, gekarameliseerde ui en gorgonzola

6 personen
voorbereiden
bereiden

waardering 7,6obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 5 middelgrote aardappelen met rode schil (ca. 500 g), schoongeboend
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 grote eieren
  • 2 theelepels gehakte verse rozemarijn of ¾ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 60 g pittige gorgonzola, verkruimeld
  • voor de gekarameliseerde ui
  • 30 g boter
  • 2 grote uien, gehalveerd en in dunne plakken
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel suiker

Voorbereiden

Verhit voor de uien de boter in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Doe er de ui, ¼ theelepel zout en een snufje versgemalen zwarte peper in. Bak 12 tot 15 minuten onder regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen tot de ui gaar en goudbruin is. Schep er de azijn en suiker door en laat nog ca. 1 minuut bakken tot de azijn ingekookt is. Houd het uimengsel warm. (U kunt de uien tot 3 dagen van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm voor het gebruik.)

Bereiden

Breng op een hoog vuur een grote pan gezouten water aan de kook. Doe er de aardappelen in en laat ze 10 minuten voorkoken. Giet ze af en spoel onder de koude kraan tot ze koel genoeg zijn om ze in plakken van 1 cm dik te snijden. Hak ze dan grof.

Verhit de olie in een anti-aanbak en vuurvaste ovenschaal van 22 tot 25 cm doorsnee op een middelhoog vuur. Doe er de aardappel, ½ theelepel zout en ¼ theelepel peper in. Bak 12 tot 15 minuten, waarbij u de aardappelen af en toe omschept tot ze bruin zijn. Verdeel de aardappel in één laag over de schaal.

Zet een bakplaat ca. 15 cm onder de grill en verwarm de grill voor. Doe de eieren in een middelgrote kom en klop er de rozemarijn en ½ theelepel zout en wat peper door. Giet het mengsel over de aardappel en draai het vuur op matig. Til de frittata op met een pannenlikker en laat het nog vloeibare ei eronder lopen. Bak nog ca. 5 minuten en kantel de pan af en toe zodat er rauw ei onder de frittata kan lopen, tot de bovenkant bijna gestold is. Strooi er de gorgonzola over en zet 1 minuut onder de grill tot de frittata gesouffleerd en gaar is.

Verdeel de warme gekarameliseerde ui over de frittata en snijd in punten. Serveer heet of warm.

Kookboek

Het recept 'Frittata met aardappel, gekarameliseerde ui en gorgonzola' is afkomstig uit het kookboek...

Het balsamico-azijn kookboek

Door zijn volle smaak en karakteristieke intensiteit is balsamico-azijn voor fijnproevers niet meer uit de kookkunst weg te denken. Met dit kookboek kunt u nu in... lees verder

© De Lantaarn

Frittata tips

Reacties op dit recept

  • Johanna 10 eieren! Jeetje, maar ik ga 't wel proberen.