Tian van bieten, zoete aardappel en courgette

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 10 g gedroogde dulse
  • 3 rode bieten
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 courgette
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, in stukken
  • 1 eetlepel fijngehakte, verse tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte, verse rozemarijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zeezoutvlokken

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een ronde ovenschaal van ca. 24 cm doorsnede licht in met wat olijfolie. Zet apart.

Laat de dulse ongeveer 5 minuten wellen in koud water. Boen de groenten goed schoon onder koud water. Verwijder de kontjes en eventuele lelijke plekjes. De schil kun je laten zitten. Snijd ze met de hand of met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 1-2 mm dik. Doe ze in een ruime kom.

Mix de zacht uitgeknepen dulse, knoflook, ui, tijm, rozemarijn, azijn en olijfolie in een keukenmachine of met de staafmixer tot een grove pesto. Breng op smaak met voldoende zwarte peper en zout. Voeg de pesto toe aan de plakjes groenten en wrijf de plakjes goed in.

Schik in de ovenschaal telkens een plakje biet, zoete aardappel en courgette, en dan weer biet, zoete aardappel en courgette tot alle groente op is. Er ontstaat dan een gelijkmatige rupsvorm. Bestrooi met wat zeezoutvlokken. Zet ongeveer 45 minuten in de oven tot de groenten goudbruin en gaar zijn

Lekker als bijgerecht of eventueel als hoofdgerecht met een frisse salade van sla, geitenkaas en walnoten.

Extra benodigd

Ovenschaal (Ø 24 cm), keukenmachine of staafmixer

Tip

Het mooiste effect krijg je wanneer je bieten, zoete aardappels en courgette uitzoekt die dezelfde doorsnede hebben. Dan worden de plakjes namelijk even groot en gaart de groenteschotel gelijkmatig.

Kookboek

Het recept 'Tian van bieten, zoete aardappel en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Proef de zee

In 'Proef de zee' zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze verrassende recepten van vegetarische gerechten zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Bieten tips