Fleurige bloemkool-paprikasalade

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 5 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel ras-el-hanout (Marokkaanse winkel)
  • scheut olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 (gele) courgette
  • handje kerstomaatjes
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • voor de dressing
  • handje platte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Turkse yoghurt ( ca. 4-5 eetlepels)
  • sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met ras-el-hanout, zout en een ferme scheut olijfolie. Snij de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schuif de bloemkool wat opzij en leg de paprika's met de snijkant naar beneden ook op de bakplaat. Rooster 20-30 minuten tot alles lichtgeblakerd is. Laat de paprika's een kwartiertje rusten in een plastic zak, daarna kun je de schil er makkelijk aftrekken. Scheur in repen.

Snij terwijl de groente in de oven staat de courgette in plakjes en bak om en om in de grillpan tot ze donkere streepjes krijgen. Snij de kerstomaatjes doormidden. Rooster alvast het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin, dat gaat het beste in een koekenpan die je met een keukenpapiertje ingevet hebt met wat olie. Verdeel alle groenten over een grote schaal.

Hak voor de dressing de peterselie fijn, haal de knoflook door de knijper. Klop van alle ingrediënten een vrij dunne dressing. Giet in strepen over de groentesalade. Garneer de salade met de amandelen.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

'Ik word altijd blij van zo'n grote feestelijke schaal vol groenten. Iedereen, toch? Gezond en slank, ook dat nog. Je kunt de boel lauwwarm serveren of helemaal vooraf maken en tot het feestgedruis bewaren in de koelkast. Wel op tijd eruit halen zodat ie niet meer ijskoud is. Geen ras-el-hanout in huis? Komijnpoeder, korianderpoeder en/of kerriepoeder is ook lekker.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Fleurige bloemkool-paprikasalade' is afkomstig uit het kookboek...

De vrolijke tafel

Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega's of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Bloemkool tips