Boerenkool met echte worst

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 33 waarderingen

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen
  • 400 g boerenkool
  • 2 rookworsten van de slager
  • 100 g boter
  • 300 ml volle melk

Bereiden

Kook de aardappelen in water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar. Prik tegen het einde van de kooktijd met een vork in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn. Als de aardappel langzaam van de vork glijdt, is hij gaar.

Doe de boerenkool in een hoge pan met onderin een laagje water. Legt een deksel op de pan en laat de kool ca. 25 minuten zachtjes koken.

Leg de worst in een pan met water. Houd de worst 20 minuten op laag vuur tegen de kook aan.

Giet de gekookte aardappelen af. Duw de aardappelen door een zeef of pureer ze met een stamper. Zet de pan met puree op het vuur en doe er een flinke klont roomboter bij. Voeg warme melk toe om de gewenste dikte te verkrijgen. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Giet de boerenkool af. Meng de puree en de kool door elkaar.

Serveer de boerenkool met een halve rookworst per persoon.

Kookboek

Het recept 'Boerenkool met echte worst' is afkomstig uit het kookboek...

De perfecte kok

Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit

... lees verder

© Mo'Media

Boerenkool tips

Reacties op dit recept

  • Hans Alle kooktijden liggen tegen elkaar aan. Dus alles bij elkaar in 1 pan. Dan trekken de smaken beter in elkaar. Qua kooktijd dan dus met de boerenkool beginnen, na 5 minuten piepers en rookworst er op. Als je de aardappels pureert, wordt het gerecht al snel snotterig. Het moet juist stevig van structuur zijn. Ik verkies een lepeltje jus (ingevroren van een eerdere maaltijd) boven een klont boter.
    • Theohenrik Liever de kool stoven ipv koken, dan hoeft er niet afgegoten te worden en blijven de smaak en vitaminen in de maaltijd.
  • Jan Het originele lijkt mij beter, dus niet snotterig! Iets meer werk?
  • Coby Echt lekker wordt de stamppot als je eerst wat varkensribbetjes samen met een goed gekruide verse worst kookt. Het kookvocht gebruik je om de aardappels en de boerenkool in te koken (natuurlijk samen om de smaken goed in elkaar te laten overgaan, anders hoef je immers geen stamppot te maken) met bovenop een goede grove rookworst. Vlees van de ribbetjes en verse worst klein gesneden door stamppot.
  • Rita Een klein beetje kruidenazijn erbij, dat kreeg ik vroeger thuis.
  • Nelleke Doe er eens een lepel mosterd doorheen.
  • g Dit is nu het echte en enige recept van boerenkoolstampot
    zoals ik vind dat hij goed is. Alleen, je zou je er wel stronken voor moeten hebben, dan is hij volmaakt. Maak hem lekker voor 2 a 3 dagen.
  • Mary Dit is een lekker recept. Alleen de boter vervang ik door een likje mosterd en in plaats van de melk doe ik zelf een scheutje azijn erdoor (zoals mijn moeder dat vroeger deed). Ik maak de boerenkool ook wel eens vegetarisch. Dan bak ik 1 paprika en 250 gram champignons en doe dat erdoor met een likje mosterd en een scheutje azijn. Ook erg lekker.
  • carla Ik probeer het vanavond eens met wat mierikswortelsaus. Mosterd en azijn zijn me van huisuit bekend, maar dan werd het wel met krabbetjes gemaakt.