Kruidige pastinaak uit de oven met gerst, rozijnen en walnoten

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 150 g parelgerst (gort), parelspelt of volkorenspelt
  • 500 g pastinaak
  • 2 eetlepels currypasta
  • 3 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • 50 g walnoten, grof gehakt
  • 75 g rozijnen
  • handje slabladeren, zoals waterkers, rucola of bladpeterselie
  • sap van ½ sinaasappel of citroen

Bereiden

Week de parelgerst of spelt 20 minuten tot een paar uur van tevoren in koud water en spoel af. Doe de granen in een pan, schenk er ruim koud water over en breng dat aan de kook. Draai het vuur laag en laat zacht koken tot de granen gaar zijn. Spelt heeft 20-25 minuten nodig; gerst 35-40 minuten. Giet af.

Verwarm intussen de oven voor tot 170 °C. Schil de pastinaak en snijd de boven- en onderkant eraf. Halveer ze in de lengte en halveer daarna de helften nog een keer in de lengte tot ze maximaal 2 cm dik zijn. Het is niet erg als ze ongelijk zijn of scheef zijn gesneden - charmant juist!

Roer de currypasta en 2 eetlepels van de olie in een grote schaal door elkaar. Schep de pastinaken erdoor met wat zout en peper tot ze er rondom mee bedekt zijn - een kwastje kan hierbij van pas komen.

Leg de pastinaken op een grote bakplaat en bak ze 40 minuten in de oven tot ze bruin worden; schep ze halverwege om. Voeg de walnoten, rozijnen en gekookte spelt of gerst toe aan de bakplaat, roer alles door elkaar en zet nog 5 minuten in de oven.

Haal de bakplaat uit de oven en laat alles 5 minuten afkoelen. Schep om met de slablaadjes en verdeel over borden of leg alles op een platte schaal. Knijp er wat citrussap over, besprenkel met een beetje olijfolie en dien op.

Opmerking

Pastinaken zijn heerlijk met kerrie, vooral als je ze in de oven bakt zodat hun dunne puntjes heerlijk zoet en bruin worden. De kruidige pastinaak wordt hier gecombineerd met volkorengranen, rozijnen en walnoten, zodat een gerechtje ontstaat vol interessante texturen. Ook lekker met wat contrasterende, knapperige slablaadjes.

Kookboek

Het recept 'Kruidige pastinaak uit de oven met gerst, rozijnen en walnoten' is afkomstig uit het kookboek...

Eten als de beste!

De succesvolle auteur van 'Veg!' en 'Heel veel veg!' richt zich in 'Eten als de beste!' op gezonde én lekkere voeding. Steeds meer mensen proberen gezonder en voedzamer te eten, maar in de praktijk is dit soms nog lastig. Hugh Fearnley-Whittingstall vat alle

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Pastinaak tips