Zuurkool uit de Elzas

6 personen
bereiden

waardering 8,1obv 55 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels ganzenvet of reuzel (slager)
  • 1 theelepel karwijzaad (kummel)
  • 1 theelepel korianderzaad, fijngewreven in een vijzel
  • 5 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 500 ml droge witte wijn uit de Elzas
  • 1½ kg zuurkool uit het vat
  • 1½ kg vastkokende aardappelen (Rozeval, Nicola of Charlotte)
  • vleesgarnituur (250-400 g per persoon)
  • rookworst
  • Frankfurter worst
  • bloedworst
  • gerookt spek, in plakken van ½ cm
  • casselerrib, in plakken van ½ cm
  • Dijon mosterd

Bereiden

Laat de uien en knoflook in een pan in het ganzenvet of de reuzel heel zachtjes bakken tot ze glazig zijn, maar niet bruin.

Voeg de kruiden en specerijen toe en warm ze een paar minuten mee. Blus het geheel af met de wijn.

Leg de zuurkool op het uienkruidenmengsel. Als de zuurkool muf ruikt of erg zout is, spoel hem dan kort af onder de koude kraan. Vul de pan met water tot driekwart van de hoogte van de zuurkool. Laat de zuurkool 45 minuten stoven, roer dan alles om en laat hem vervolgens nog eens 45 minuten stoven. Let op: de zuurkool hoort vers te zijn; gebruik dus die uit het vat.

Elzasser zuurkool eet je niet met puree maar met aardappelen. Het staat goed om de aardappel te tourneren (als een tonnetje te snijden).Voeg om te voorkomen dat de aardappel tijdens het koken uit elkaar valt een druppeltje azijn of witte wijn aan het kookwater toe.

Laat de rookworst en Frankfurter wellen in water dat tegen de kook aan wordt gehouden. De bloedworst bak je enkele minuten om en om. Het spek en de casselerrib laat je de laatste 10 minuten meewarmen op de zuurkool.

Leg de zuurkool op een grote schaal en schik het vleesgarnituur en aardappelen eromheen. Serveer er de mosterd bij.

Kookboek

Het recept 'Zuurkool uit de Elzas' is afkomstig uit het kookboek...

De perfecte kok

Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit

... lees verder

© Mo'Media

Zuurkool tips

Reacties op dit recept

  • Gerda Dit lijkt me toch lekker, ik ga het volgende week eens maken en zal dan een reactie geven. Ik halveer de hoeveelheid want wij zijn maar met z'n drieën.
  • tine Wel erg veel zuurkool t.o.v. de aardappelen... Overigens vind ik zelf puree erbij veel lekkerder.
  • Bea Kan het ook met vega producten, wel erg veel vlees en vet. Verder lijkt het me erg lekker met al die kruiden.
  • Wilma Ik vul nooit met water aan maar met eigen appelsap en dat is echt héérlijk bij zuurkool.
  • carla Het is wel à l'Alsace, en daar krijg je inderdaad zoveel vlees erbij, is mijn ervaring. Zelf zou ik dat inderdaad aanpassen naar porties voor "de mens van vandaag de dag".
  • Ingrid Hallo, kan iemand mij vertellen wat "zuurkool uit 't vat" is? En waar dat te koop is? Dank u
  • Margie Klinkt goed, maar idd ik vind puree ook lekkerder, veel smeuiiger. Ipv water ook lekker met droge witte wijn.
    Voor Ingrid, bij de groenteman of de aardappelboer op de markt verkopen ze vaak uit het vat!
  • Elle Mijn favoriete zuurkool....Maar naar mijn idee moet het veel langer opstaan... eigenlijk op een peteroleumstel... ik laat het wel een hele dag op 1 op mijn inductieplaat staan... spek ertussen en een goed sluitende deksel... En geen puree maar smaakvolle niet-kruimige aardappels...
  • Mia Is lekker idd, maar ik wil eerst mijn eigen zuurkool maken, en daarvoor vond ik nog nergens een echt goed recept.
    • Leon Je eigen zuurkool maken kan tegenwoordig ook makkelijk met de Rotpot :-) Een doe-het-zelf set met een weckpot, zuurkool kruidenmix en een waterslot (gevonden bij o.a. Ecomondo). Je hebt alleen nog een witte kool nodig. Er worden tegenwoordig ook workshops fermenteren georganiseerd. O.a. door Keukenboeren in Rotterdam, maar wellicht ook bij jou in de buurt.
  • Emcg Dit recept heb ik ooit uit een Marie Claire gehaald en wel in de jaren 60. Tot mijn spijt ben ik het kwijt, wel mis ik bij dit recept de jeneverbessen. Hoe lekker kan lekker zijn !! Eeltje.
  • Ingrid Thanks, Margie
  • annelies Dit is een prima recept, maar waarom toch altijd weer die doorgekookte zuurkool, bij mij gaat hij maar 10 tot 15 min in de pan. Veel meer smaakbehoud en het zurige maakt zuurkool zo lekker. Het is net als met overgaar gekookte andijvie of sperzibonen, alle smaak en vitamines eruit.
    Anne.
  • Gerard Nee, dat is niet zo: de zuurkool wordt niet doorgekookt, maar neemt de andere smaken in zich op... Hoe langer, hoe beter en zelfs liever een dag van te voren. Ik vind zelf rookworst te 'gewoontjes' voor dit recept: die eet ik met boerenkool enzo, er is genoeg heerlijke Franse worst te krijgen, ook Elzasser... Maar het blijft lekker, vooral met varkensknieschijf: veel vlees, ja.
  • Lidy Choucroute Alsacienne maak ik elk jaar wel een keer. Drie weken geleden nog voor 15 mensen op mijn verjaardag. Op verzoek! Het is een 'zondags' gerecht. Kooktijd moet minstens 3 uur zijn, zodat de zuurkool heel zacht van smaak wordt. Wij gaan in Duitsland mooie casselerrib en spek kopen en die ligt er op een plank bij. En Frankfurters natuurlijk! Extra feestelijk maak je het met confit de carnard.
  • Lidy Purée past absoluut niet bij dit gerecht. Moeten 'natte' aardappelen zijn. Mijn basisrecept komt uit: Beroemde gerechten uit de wereldkeuken van Wina Born. 1969. Dit heb ik aangepast met de smaak van Floh (Parijs) en Straatsburg.
  • Marijke Lijkt me heerlijk, ga het zeker klaarmaken.
  • hermien Dit lijkt me heel lekker. Ik zou ook zo graag eens willen weten hoeveel calerien er in een portie gaan. Ik let erg op mijn lijn, en wil daar dan wel het een ander van weten. Hermien
  • Janneke Choucroute uit de Elsas MOET met veel vlees en heeeel lang koken. Anders is het niet echt! Dan is het gewoon een zuurkoolschotel! Het is voor mij het lekkerste wat je kunt eten. In Frankrijk kun je het vaak ook kant en klaar krijgen.
    Om zelf zuurkool te maken Mia, er staan vaak recepten in oude kookboeken van de rommelmarkt. Wij hebben het al een paar X zelf gemaakt. Is veel werk en komt precies
  • Elly Zelf doe ik in plaats van witte wijn een glaasje jonge jenever. Dit heb ik geleerd van iemand die in de Elzas heeft gewoond. Dit gerecht maak ik al jaren voor mijn bezoek omdat je lekker veel kan maken. De andere dag is een broodje zuurkool ook niet te versmaden!!!
  • Dienke Het begint eigenlijk al verkeerd: die echte Elzasser zuurkool kun je alleen maar in Frankrijk kopen, niet in NL, voor zover ik weet. Het is nauwelijks zuur en gestoofd in spekvet, dat geeft er een heel andere smaak aan!
  • Berend De zuurkool op de uien, dan 1-2 kg procureur (schouderkarbonade aan een stuk met het bot er aan), hierop weer zuurkool, dezelfde kruiden plus jeneverbessen in een theezakje (makkelijk te verwijderen, hoewel ik persoonlijk het lekker vind als de kruiden er los doorgaan), hierop een stuk zuurkoolspek en tenslotte een halve tot hele fles Riesling. Niet koken, maar 3-5 uur zacht garen tot het bot
  • Ria Ja, een glaasje genever erbij, doe ik ook, maar verder stoven met wijn en natuurlijk met ganzenvet! Ik krijg zo weer trek!