Pruimenjam met bosbessen

3 liter jam
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2½ kg rijpe pruimen, zonder pit en in stukjes gesneden
  • 250 g bosbessen
  • sap van 4 citroenen
  • 2 kg geleisuiker

Bereiden

Roer alle ingrediënten samen in een kom. Laat het mengsel 2 uur intrekken zodat het fruitsap vrijkomt.

Schep het fruit in de pan en kook het zachtjes tot de pruimen rimpelen en zacht worden en het mengsel begint op te zwellen in de pan.

Zet het vuur hoger en laat de jam 15-20 minuten koken tot hij begint te geleren. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Schenk de jam in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

Variatietip

Jam van kwetsen, pruimen en bosbessen. Maak de jam zoals hierboven staat beschreven, maar vervang de helft van de pruimen door hele kwetsen. Haal de pitten van de kwetsen eruit op het moment dat ze tijdens het koken naar de oppervlakte komen.

Kookboek

Het recept 'Pruimenjam met bosbessen' is afkomstig uit het kookboek...

Jam

In 'Jam' rekent Ghillie James af met ouderwetse manieren van inmaken. Je eigen jam, confituur en chutney maken is leuk en makkelijk! Ze beschrijft per seizoen het fruit... lees verder

© Uitgeverij Becht

Jam tips