Coq au vin met kruidige knoedels

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 kippendijen van scharrelkippen, zonder bot en vel en doormidden gesneden
  • 16 kleine champignons
  • 4 plakken gerookt doorregen spek, in reepjes gesneden
  • 2 bananensjalotten, gepeld en fijngesneden
  • 1 grote wortel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 600 ml rode wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 bouquet garni (bosje van laurierblaadjes, verse tijm en verse peterselie)
  • voor de knoedels
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1½ theelepel olijfolie
  • handjevol verse peterselie, gehakt
  • 3 theelepels geknipte verse bieslook
  • 60 ml halfvolle melk

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4.

Verhit 1 eetlepel olie in een grote ovenvaste pan met deksel en zware bodem. Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Bak ze in porties bruin gedurende 4 minuten aan elke kant en zet ze apart. Doe de champignons in de resterende olie en bak ze 5 minuten of tot ze goudgeel zijn. (Als de pan een beetje droogt lijkt, moet je een er een beetje kokend water in gieten en over de bodem van de pan schrapen zodat alle stukjes kip loskomen.) Schep de champignons naast de kip.

Doe de resterende lepel olie in de pan. Voeg het spek toe en bak het 2 minuten op een hoog vuur. Zet het vuur lager en voeg de sjalotten en wortel toe. Leg het deksel op de pan en laat hem 10 minuten op een laag vuur staan. Voeg tijdens de laatste minuut de knoflook toe. Voeg dan de bloem en tomatenpuree toe en roer 1 minuut.

Giet al roerend beetje voor beetje de wijn erbij. Voeg de bouillon, kip, champignons en bouquet garni toe en roer. Zet de pan in de oven en laat hem met deksel 1 uur staan, waarbij je halverwege een keer roert.

Maak de knoedels. Meng alle ingrediënten met ½ theelepel zout goed door elkaar en maak er 8 kleine ballen van. Voeg 20 minuten voordat de kip uit de oven kan, de knoedels toe aan de pan en doe het deksel er weer op. Haal tijdens de laatste 5 minuten het deksel van de pan, zodat de knoedels aan de bovenkant goudkleurig worden.

Opmerking

'De Fransen zouden er niet aan denken om coq au vin te serveren met knoedels, maar omdat ik geen Française ben, durf ik dit recept met een gerust hart in dit boek op te nemen. De knoedels nemen al het heerlijke kookvocht op en zijn zo lekker dat niemand zich druk zal maken over de authenticiteit van dit gerecht.' - Gizzi Erskine

Kookboek

Het recept 'Coq au vin met kruidige knoedels' is afkomstig uit het kookboek...

Gizzi's keukenmagie

Gizzi Erskine biedt je niet alleen maar recepten, maar ze geeft jou - de kok - vertrouwen in de keuken. Alles komt aan bod, van het maken van eenvoudig pastadeeg en

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Coq au vin tips

Reacties op dit recept

  • Gerard Wat mij opvalt: iedereen gebruikt KIP voor COQ au vin, terwijl iedere Fransman weet dat het hier om een HAAN gaat: veel lekkerder, minder vet, veel minder geneesmiddelen etc. ie een HAANTJE te verschalken, (de Aldi heeft dit heerlijke beestje in de diepvries en maak het gerecht dan nog eens: U weet niet wat u proeft. Weg met die saaie, vette plofkip: leve het haantje. Verder blijft alles gelijk.
  • Lia Ik ben heel benieuwd naarde smaak van het haantje. Bedankt voor de tip.
  • A.B.J.C. Beste Gerard, er wordt in het recept over kippendijtjes gesproken, koop ze van bio kip, vers!! NOG LEKKERDER. Marina
  • Marianne De knoedels doen het ook goed in een boeuf Bourguignon !!
  • ineke Lijkt me een leuk (lekker) idee zo met die knoedels.
  • Maurits Beste Gerard. De kip die je bij de poelier koopt is haan. Kippen van het vrouwelijk geslacht noemt men hen en worden gehouden voor de eieren.
  • Gerard Beste Maurits, formeel heb je gelijk, maar in het spraakgebruik ligt het anders. Een (plof)kip is een vrouwtje. Je kunt bij de poelier wel degelijk kip kopen, maar als je haan zegt, krijg je een mannetje. Het is gewoon ander vlees, iets vetter misschien, maar ook met meer smaak, gewoon anders en daar gat het om. Reken maar dat Fransen weten wat lekker is. Gerard