Eendenborst in een saus van peper en rode wijn

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 20 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eendenborsten
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 10 g boter
  • 1 theelepel gebroken zwarte peperkorrels

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de olie in een koekenpan, voeg de eendenborsten toe en bak ze ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze krokant en bruin zijn. Draai ze om en bak de andere kant in ongeveer 3 minuten bruin en leg ze op een bakplaat. Houd het vocht uit de koekenpan achter voor de saus. Bak de eendenborsten in ongeveer 15 minuten gaar, haal ze uit de oven, dek ze af en maak intussen de saus.

Zet een pan op een matig vuur, voeg 1 eetlepel van het achtergehouden vocht uit de koekenpan toe en laat hierin de sjalotjes gedurende 3 minuten zacht worden. Voeg peperkorrels, tijm, laurierblad en rode wijn toe. Breng aan de kook en laat het mengsel op een hoog vuur 5 minuten koken of tot de pan bijna droog gekookt is.

Voeg de bouillon toe, breng weer aan de kook en schraap alle resten van de bodem. Zeef de saus, zet de pan weer op het vuur, voeg de boter en zwarte peper toe en verhit de saus tot de boter smelt. Giet de saus over de eendenborsten en serveer met gestoomde groene groenten.

Tip

'In dit recept heb ik gekozen voor eendenborst zonder vel. Als je het eraan laat zitten, moet je het goed doorprikken met een vork. dan krijg je een lekker krokant korstje. Neem wijn van goede kwaliteit want die speelt in dit recept de hoofdrol.' - Jody Vassallo

Kookboek

Het recept 'Eendenborst in een saus van peper en rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...

Peper & zout

Peper en zout zijn onmisbare smaakmakers die altijd in huis zijn. Herontdek deze veelzijdige ingrediënten in bijna 100 verrassende en verrukkelijke

... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre Rooney

Eendenborst tips

Reacties op dit recept

  • mary Ziet er heerlijk uit. Ga morgen proberen. Maar waarom moet de oven worden voorverwarmd?
  • mary Stom. Zie nu pas dat ze op een bakplaat in de oven moeten. Beter lezen! Maar morgen ga ik aan de slag.
  • Daniel Ik weet niet wat voor enorme eendenborsten in dit recept gebruikt zouden moeten worden maar voor een gemiddelde borst van 300-350 gram zijn de baktijden absurd lang en de oventemperatuur veel te hoog. Maximaal 2 minuten per kant en dan hooguit 10 minuten in een warme (150-160 graden) oven is goed genoeg voor mooi rose vlees.
    • Hans Uitgaand van eendenborst met (ingekruisd) vel: 4 minuten bakken op de velkant, 2 minuten op de andere kant en dan de eendenborsten 10 minuten in een op 150 graden voorverwarmde oven om ze af te garen. Ik doe het al jaren zo, kan niet mislukken.
  • gerda Gisteren klaargemaakt was heel lekker.
  • Almar Heerlijk recept, 10 punten, maar ik raad aan om niet de saus te zeven, zonde van de sjalotten en de peperkorrels, dus niet zeven. 5 minuten in de oven is ook genoeg. Genieten.
  • Hans Bij mij blijft de saus ruim in de pan staan... Is een halve liter rode wijn niet te veel? De wijn verdampt nauwelijks...
  • Derk Willem Inderdaad beter een lagere temperatuur in de oven (150 graden). Ik vind dat het beter is om eendenborst met vel te gebruiken, het vel bevat vet en dat geeft meer smaak aan het vlees. Bak de eendenborst eerst aan kant van het vel 4 minuten, dan de andere kant 2 minuten. Vervolgens eendenborst op bakplaat, snij het vel in, vervolgens kruiden met peper en oregano dan met velkant naar boven in de oven voor 10 minuten (rosé).
  • Mark 500 ml wijn kookt niet droog in 5 min, wat wel min of meer de bedoeling is begrijp ik, hoe zou dit moeten gaan?