Gebraden kip met brood, citroen en rucola

4 personen
voorbereiden
bereiden

waardering 7,8obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 1½ kg braadkip
  • 6 blaadjes salie
  • 300 g ciabatta van 1 dag oud
  • 125 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
  • 1 handjevol bladpeterselie
  • 100 g kleine groene olijven, ontpit
  • 1 flinke handvol rucola
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn

Voorbereiden

Verwijder het overtollige vet van de kip. Spoel de kip af onder koud stromend water en dep het vlees droog met keukenpapier. Steek een vinger onder het vel van elke borst om een zakje te verkrijgen en maak het vel op het dikste deel van het dij vlees wat losser. Steek salie in de holtes onder het vel en het vlees. Breng de kip op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en strooi nog wat zout in de holtes. Dek de kip af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 240 °C. Neem de kip uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Verwarm een braadslede van 25 x 30 cm voor in de oven. Doe de kip in de hete braadslede met de borst omhoog. Zet de braadslede in het midden van de oven en bak de kip in 30 minuten lichtbruin. Draai de kip om en braad nog 10-15 minuten. Keer nogmaals om, dus met de borstzijde weer omhoog, en bak de kip nog 15 minuten, of tot het vel knapperig is en het kipvlees gaar.

Snijd intussen het brood in vier sneden van 2 cm dik en snijd deze in blokjes van 2 cm. Doe het brood in een braadslede, besprenkel het met 2 eetlepels olijfolie, voeg de knoflook en ui toe en bak alles 10 minuten, of tot het brood knapperig is. Neem uit de pan en zet apart.

Neem de kip uit de braadslede en leg op een voorverwarmd bord. Bedek de kip losjes met aluminiumfolie en houd warm. Schuim het vet van de braadsappen af en meng het vocht met het brood.

Doe het broodmengsel in een grote slakom met de rozijnen, kappertjes, citroenrasp, peterselie, olijven en rucola, en besprenkel dit met een mengsel van balsamicoazijn en resterende olie. Schep alles door elkaar en doe het over in een grote serveerschaal. Snijd de kip in stukjes, leg deze met de salade op een bord en serveer het gerecht direct.

Extra benodigd

Plasticfolie, aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Gebraden kip met brood, citroen en rucola' is afkomstig uit het kookboek...

Budget koken

Met de recepten uit dit boek kunt u indruk maken op familie en vrienden, maar zonder dat u uren in de keuken hoeft te staan of op zoek moet gaan naar buitenissige... lees verder

© De Lantaarn

Gebraden kip tips