Geroosterde kip met rozemarijnfriet en citroenaioli

4 personen
bereiden

waardering 7,6obv 45 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 maïskippenpoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 kilo (diepvries) friet
  • 3 takjes rozemarijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C en zet de friteuse vast klaar. Bestrooi de kippenpoten rondom met zout en peper. Bestrijk ze dan met olie, strooi het paprikapoeder erover en leg ze naast elkaar op een bakplaat.

Rooster de kippenpoten in 40 minuten bruin en gaar. Zet halverwege de friteuse aan.

Schep de mayonaise in een kom, rasp de citroenschil erboven en voeg de knoflook toe. Roer rasp en knoflook met zout en peper naar smaak door de mayonaise.

Bak 5 minuten voordat de kip klaar is de friet goudbruin en krokant (waarschijnlijk moet het in twee porties). Ris de naaldjes van de rozemarijn en bak ze op het allerlaatste moment (anders verbranden ze) mee met de friet. Laat de friet goed uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Leg op elk bord een kippenpoot, schep er royaal friet naast en serveer de citroenaioli apart erbij.

Extra benodigd

Friteuse

Voor erbij tip

Snelle appelmoes: schil 3 goudrenetten, snijd ze in partjes en doe die met 3 eetlepels water in een pan. Laat de appel afgedekt op hoog vuur in 5 minuten zacht en gaar worden en gebruik een stamper om er grove moes van te maken.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde kip met rozemarijnfriet en citroenaioli' is afkomstig uit het kookboek...

Kookschrift voor elke dag

In 'Kookschrift voor elke dag' beschrijft chef-kok Yolanda van der Jagt op een persoonlijke manier recepten die je in een handomdraai op tafel zet: een maaltijdsalade... lees verder

© Mo'Media

Kip oven tips

Reacties op dit recept

  • Wendy Kip met friet.
  • Galed Ja, maar wel een verbeterde versie en super lekker :-)
  • Conny Je kan ook voorgekookte krieltjes in een ovenschaaltje doen, milde olijfolie er over met de rozemarijnnaaldjes en die 30 minuten bij de kip in de oven zetten. Scheelt tijd en energie en is heerlijk!
  • Marjolein De rozemarijnnaaldjes samen met de friet bakken? Ik denk dat die zo door het mandje in het frituurvet vallen! Verder leuk recept...
  • Jozef Het gerecht op zich zal wel lekker zijn, maar wat komen in Gods naam die dievries fritten in dit recept doen. Ik neem in ieder geval altijd de moeite om zelf mijn aardappelen te schillen en er dan heerlijke fritjes van te bakken, of is een half uurtje misschioen te veel ? De kip moet wel langer opstaan dan dat we onze frietjes zelf snijden, voorbakken en afbakken.
  • Jos Tsjongejonge dat dit recept door de redactie is goed gekeurd. Gelukkig zijn er ook betere recepten anders zou ik accuut stoppen met deze site.
  • Aida Als alleen dergelijke recepten in het boek staan, dan is het duidelijk, ik koop het boek niet.
  • Anneke Jongens, niet zo zeuren. Ik maak ook liever mijn eigen frites dan kant-en-klare frites te kopen, maar voor een kinderpartijtje is dit een prima kip met friet recept. En voor een mooie zomerdag ook trouwens, want dan zit ik liever een uur in de zon dan frites te snijden, voor te bakken en af te bakken!
  • Kiki Inderdaad, wat Anneke zegt. Soms is makkelijk koken ook handig en echt geen schande.
  • francine Het is inderdaad niet handig om de naaldjes van de rozemarijn los in het frituurmandje te doen, die vallen er dan natuurlijk doorheen. Ik doe de hele takjes altijd bij de frieten. Als de frieten goed zijn, haal je frieten en rozemarijn uit de pan: de naaldjes vallen er dan vanzelf af. 'Simple comme bonjour!'
  • Henk Hoe kan een kok als Jamie dit bedenken. Hij heeft waarschijnlijk geen hoge dunk van z'n lezers.
  • puck En ik niet van jou Henk! Waar wordt Jamie aangehaald? En overigens is er niets mis met dit recept.
  • Robert Als er hier 1 is met een hoge dunk dan is het Henk zelf wel.