Griekse citroenkip

4 personen
bereiden

waardering 8,6obv 16 waarderingen

Bevat per portie

517 kcal
91 g eiwit
15 g vet
5 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rauwe honing, gesmolten
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel cayennepeper
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kip (ca. 2¼ kg), in 10 stukken verdeeld
  • 1 hele bol knoflook, in ongepelde teentjes verdeeld
  • 2 citroenen zonder waslaagje, in partjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • handvol bladpeterselie, fijngesneden
  • 200 g gemengde saladeblaadjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.

Maak een marinade door in een grote schaal de olijfolie, honing, het citroensap en de cayennepeper te mengen. Breng de kip op smaak met zwarte peper, leg de stukken in de schaal met de marinade en masseer deze met je handen in de huid van de kip.

Leg de stukken kip in een braadslede en voeg de tenen knoflook, citroenpartjes en de rozemarijn toe. Schep door elkaar en zorg ervoor dat alles goed is verdeeld. Maal er nogmaals wat zwarte peper over.

Zet 40 minuten in de hete oven tot de kip goudbruin is en de citroenen bruine randjes krijgen.

Dien rechtstreeks vanuit de braadslede op met verse peterselie eroverheen en met een salade erbij.

Kookboek

Het recept 'Griekse citroenkip' is afkomstig uit het kookboek...

Het Paleo kookboek

'Het Paleo kookboek' van Daniel Green helpt je om een gezonde, natuurlijke levensstijl te krijgen. Dit praktische, inspirerende kookboek biedt je naast basisinformatie... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Kip oven tips

Reacties op dit recept

  • Maria In Griekenland vullen ze de ovenschaal op met geschilde aardappelen 2x in de lengte doorgesneden. voordat je de citroen en kruiden erover doet... Mmm... En dan een lekkere koolsalade erbij.
  • Maria Als het te hard gaat een beetje water toevoegen!
  • johanna Heb eigenlijk een vraag over dit recept. Moet het rooster met de kip in het midden of net even daaronder in de oven worden geplaatst en wordt de oven gebruikt met onder- en bovenwarmte of hete lucht of gecombineerde warme lucht met grill etc.
  • G. Rauwe honing bestaat niet. Je hebt vloeibare of gekristalliseerde honing. Als honing hard wordt (kristalliseert) kun je deze weer vloeibaar maken door de pot in een bakje warm water te zetten. Niet te heet, niet boven de 40°C verwarmen. Nederlandse honing is kwalitatief goed, er worden veel eisen gesteld aan Nederlandse honing. Honing kan een melange zijn of van 1 soort bloemen bijv lindenhoning.
  • francine Volgens mij wordt met 'rauwe' honing koudgeslingerde honing bedoeld.
  • Esta Indien geen rauwe honing te krijgen, neem ik aan gewone honing ook ok.
  • Karin Honing is altijd rauw. Enige bewerking die honing ondergaat is dat het van vuil wordt ontdaan. Vandaar dat baby's geen honing mogen. Verder heel goed recept!
  • Penny Was ok, maar ook niet meer dan dat.