Kip uit de oven met linzen en rozemarijn

4 personen
bereiden

waardering 8,6obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • naalden van 2 takjes rozemarijn
  • 200 g rode linzen, goed afgespoeld
  • 500 ml kippen- of groentebouillon
  • 8 scharrelkippendijtjes met huid en bot, of 1 middelgrote kip (ca. 1,75 kg), in 6-8 stukken verdeeld
  • bladpeterselie, fijngesneden, voor eroverheen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4. Kies een braad- of stoofpan die groot genoeg is voor alle kippendijtjes én die zowel op het fornuis als in de oven kan.

Zet de pan op middel tot laag vuur. Schenk de olie erin en fruit de ui 6-8 minuten, terwijl je af en toe roert tot de ui zacht wordt. Doe knoflook, rozemarijn, zout en peper erbij en bak 5 minuten zachtjes. Voeg de linzen en bouillon toe en roer goed.

Bestrooi de kippendijtjes met zout en peper en leg ze met de huid naar boven in de pan. Het grootste deel van de huid moet boven de vloeistof uit komen zodat deze mooi kan bruinen in de oven. Breng op het vuur aan de kook, zet dan in de oven en laat daar onafgedekt 1 uur staan. Controleer of de kip gaar is en de linzen zacht zijn. Is dat niet het geval, zet dan nog 10-15 minuten terug in de oven en test nog een keer. Schep eventueel overtollig vet van de vloeistof af.

Proef het linzenvocht en voeg extra peper en zout toe als dat nodig is. Dien zo op, bestrooid met fijngesneden peterselie, of geef er gestoomde broccoli of een bladgroente bij.

Kookboek

Het recept 'Kip uit de oven met linzen en rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...

Licht!

In 'Licht!' heeft Hugh Fearnley-Whittingstall 170 simpele, goedkope en vooral gezonde recepten verzameld. De recepten zijn allemaal tarwe- en zuivelvrij, maar... lees verder

© Uitgeverij Becht

Kip oven tips

Reacties op dit recept

  • Maya Absoluut een heerlijk recept! Simpel om te maken en erg smaakvol. Een aanrader.
  • Loes Makkelijk en erg lekker