Zelfgemaakte spicy crackers

8 stuks
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad (djinten)
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 150 g gewone bloem
  • 2 ruime eetlepels olijfolie, plus een beetje voor het inkwasten
  • 1 eetlepel zeezout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rooster de specerijen in een kleine koekenpan op een matig vuur totdat ze hun geur beginnen af te geven; dit zou zo'n 30 seconden moeten duren. Je hebt geen olie nodig. Door het roosteren komen de schitterende smaken van de specerijen vrij.

Meng met een houten lepel de bloem, olie en 60 ml water in een kom door elkaar. Het mengsel moet een beetje plakkerig en klonterig zijn; mogelijk moet je, afhankelijk van het type bloem en de vochtigheid, nog wat water toevoegen, laten we zeggen 3 theelepels.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het ongeveer 1 minuut, of totdat het deeg 'pakt'; het moet de textuur hebben van een soort zachte boetseerklei. Het sterkste punt van dit deeg is dat je het niet dood kunt kneden. Als je het slechts lichtjes mengt, krijg je een schilferachtige cracker, als je langer doorgaat crackers met een homogenere textuur.

Maak van het deeg een boomstammetje van ongeveer 30 cm lang en snijd dit in acht stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een langwerpige vorm die op een krokodillensnuit lijkt. Ze moeten zo dun zijn als een stuk papier. Als ze te dik zijn, worden ze deegachtig in plaats van knapperig. Ze zullen ook iets meer uitrekken als je ze op de bakplaat legt.

Bestrooi elk deegplakje gelijkmatig met het zout en specerijen. Rol er zachtjes met de deegroller overheen om de specerijen vast te drukken zodat ze na het bakken niet loslaten.

Leg de deegplakken op met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en prik er met een vork overal gaatjes in om luchtbelvorming te voorkomen. Bak ze in 6-8 minuten goudbruin.

Laat de crackers op een draadrekje afkoelen. Doe ze als ze afgekoeld zijn in een luchtdichte doos en bewaar ze in je voorraadkast. De crackers kunnen het best binnen twee weken worden gegeten.

Extra benodigd

Bakpapier

Tips

Geef er een dip van bijvoorbeeld gerookte aubergine met granaatappelpitten bij, of met fruitige olijfolie besprenkelde labneh. Bestrooi de crackers voor het bakken met kaas - perfect voor het broodtrommeltje van de kleinste medeburgers. Voeg voor een rijkere cracker een handje geraspte cheddar aan het deegmengsel toe en gebruik gesmolten boter in plaats van olijfolie.

Opmerking

'Wie een delicatessenzaak binnenloopt zal vaak versteld staan van de prijs van goede crackers. Maar je hoeft geen genoegen te nemen met de goedkope, naar karton smakende supermarktversie: probeer deze eens; ze zijn doodsimpel te maken, de ingrediënten kosten je de kop niet en ze zijn zo verbazingwekkend lekker dat je nooit meer in de verleiding zult komen om je crackers nog te kopen. Dit is een basisrecept, dus voel je vrij om met het beleg te experimenteren: gerookt zout, andere pepertjes, zaden, gedroogde kruiden en specerijen. Als je ze heel even roostert in een kleine koekenpan, smaken de specerijen nog intenser, dus sla die stap niet over. Voor extra karakter en smaak kun je ook andere soorten bloem proberen, zoals spelt- en volkorenbloem. In een luchtdichte doos blijven de crackers lang goed, dus maak een dubbele hoeveelheid als je niet zonder wilt komen te zitten.' - Kate Walsh

Kookboek

Het recept 'Zelfgemaakte spicy crackers' is afkomstig uit het kookboek...

Real Food

Maak de basis van je gerechten eenvoudig zelf! Stop met het kopen van kant-en-klaar-producten. Je hoeft geen kok te zijn om heerlijke jam, pittige

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Hapjes tips

Reacties op dit recept

  • Wiske Djinten is komijn. Koriander is ketoembar. Welke van de 2 gebruik je hier?