Tofusteak met shiitakes

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g stevige tofu, in vier vierkante stukken
  • 1 eetlepel plantaardige olie of sojaolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 200 g shiitakes
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel rode misopasta
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 50 g gehakte prei of bosui
  • kerstomaten, gehalveerd, ter garnering

Bereiden

Bedek de vochtige tofu met een laagje bloem.

Doe de plantaardige olie in een koekenpan en bak de tofu op middelhoog vuur rondom tot hij iets begint te verkleuren (3-4 minuten per kant).

Doe de sesamolie in een andere pan. Bak hierin de paddenstoelen, mirin, gember, miso en chilivlokken 3-4 minuten op middelhoog vuur of tot de paddenstoelen gaar zijn.

Draai het vuur uit, voeg de prei of bosui aan het paddenstoelenmengsel toe en roer alles door elkaar.

Leg per persoon twee stukken tofu op een bord en schep het paddenstoelen-groentemengsel erop.

Garneer het gerecht met de kerstomaten.

Opmerking

Dit recept komt oorspronkelijk uit het The Okinawa Program (dat werd ontwikkeld door wetenschappers van de Okinawan Centenarian Study), maar wij vroegen sensei Yukie Miyaguni, het hoofd van de kookschool op Okinawa, om het pittiger te maken. Dit is een perfect hoofdgerecht voor vegetariërs, maar je doet er ook vleeseters een plezier mee. Gerechten met sojabonen als basis, waaronder miso en tofoe, zijn belangrijk in de traditionele Okinawaanse keuken. Hun dieet bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten en weinig calorieën en vet.

Kookboek

Het recept 'Tofusteak met shiitakes' is afkomstig uit het kookboek...

Blue zones kookboek

Dan Buettner is de National Geographic onderzoeker die de blue zones (de vijf plekken in de wereld waar mensen het oudste worden) ontdekte en de term groot maakte. Waarom worden de mensen in deze gebieden zo oud? En waarom blijven ze zo lang

... lees verder

© Spectrum

Tofu tips