Farfalle met gerookte zalm, witte wijn en tijm

2 personen
bereiden

waardering 7,9obv 22 waarderingen

Ingrediënten

  • 225 g farfalle
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40-50 g boter
  • 2 middelgrote uien, in dunne ringen
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 verse rode chilipeper, kleingesneden
  • 1 eetlepel blaadjes tijm, plus extra voor de garnering
  • 100 ml witte wijn of wodka
  • 150 g gerookte zalm, grof gesneden
  • lichte blaadjes bleekselderij (uit het midden van de struik) voor de garnering

Bereiden

Breng een pan water met zout aan de kook. Kook de farfalle beetgaar in het kokende water. Laat hem uitlekken en zet hem apart.

Verwarm intussen in een andere pan de olie en boter op laag vuur. Fruit daarin de ui met de knoflook, chilipeper en tijm zacht en glazig. Dat zal zo'n 15 minuten duren.

Zet het vuur hoger en schenk de witte wijn bij de ui. Laat de alcohol in een minuut of twee verdampen. Meng er van het vuur af de zalm door.

Schep de pasta met wat extra blaadjes tijm door de zalmsaus en meng alles goed. Serveer onmiddellijk, bestrooid met wat bleekselderijblad.

Opmerking

'Dit is een variatie op een italiaans recept dat al vele jaren bestaat. Gewoonlijk wordt er room gebruikt en soms zelfs ook kaviaar; mijn versie gaat met een boog om zulke overdadige ingrediƫnten heen, waardoor het resultaat lekker licht en fris is. Ik stel voor farfalle te gebruiken, de kleine vlindervormige pasta die bij elke supermarkt te vinden is. Je kunt hem ook zelf maken, maar de gedroogde soort is heel geschikt voor dit recept.' - Tobie Puttock

Kookboek

Het recept 'Farfalle met gerookte zalm, witte wijn en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Daily Italian

Tobie Puttock is medeoprichter van Jamie Olivers restaurant Fifteen London en staat nu aan het hoofd van Fifteen Melbourne. In het eenvoudige maar dynamische... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Farfalle tips

Reacties op dit recept

  • Els Fantastisch recept! Absolute aanrader.
    Had ook nog wat garnaaltjes in de koelkast liggen en heb die er ook bij gedaan, gaat prima samen.
  • Nelleke Heerlijk, makkelijk recept! een absolute aanrader! smulkok
  • Carolien Erg lekker recept en eenvoudig te maken.
  • gerry Het is echt simpel om klaar te maken en erg lekker! Ik heb toch een lepel creme fraiche erbij gedaan, mmmm.
  • anca Wat een fijn recept. Nu voor de tweede x gemaakt. Lekker!
  • Ingeborg Niet heel bijzonder, best vet ook met de 40gr. boter, 2 el. olijfolie en dan ook nog de vette zalm. Veel peper en citroen erbij. Niet voor herhaling vatbaar.
  • Henry Lekker met een beetje citroen erbij. De olijfolie vind ik overbodig.
    • Sieb goede tip!