Rigatoni met tonijn, artisjokken, tomaat en olijven

6 personen
bereiden

waardering 8,3obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2½ eetlepel extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets, fijngesneden
  • 4 middelgrote roma-tomaten, in blokjes
  • 24 groene olijven, zonder pit en gehalveerd
  • 600 g gedroogde rigatoni (of penne)
  • 24 hele babyartisjokken, gekookt en geschild
  • 400 g verse tonijnbuik, in blokjes van 2 cm
  • 1 chilipeper, in dunne plakjes (desgewenst)

Bereiden

Verwarm voor de saus de helft van de olijfolie op middelhoog vuur in een grote hapjespan. Voeg de knoflook en de ansjovis toe. Bak ze een paar seconden en voeg dan de tomaten en olijven toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en laat het 10 minuten doorkoken. Houd de saus apart.

Kook de pasta in ruim kokend, gezouten water al dente. Warm ongeveer 2-3 minuten voordat de pasta gaar is de saus op en voeg de gekookte babyartisjokken toe en vervolgens ook de stukjes tonijn, zorg ervoor dat je de vis niet te lang kookt. De tonijnblokjes moeten van binnen lichtroze blijven. Giet de pasta af, voeg de saus toe en meng de rest van de olijfolie, en eventueel de chilipeper, erdoor. Breng het gerecht eventueel op smaak met peper en zout en serveer direct.

Tip

Voor het klaarmaken van de artisjokken snijd je ongeveer 6 cm van de steel. Kook ze vervolgens in hun geheel in een pan met gezouten water en wat gezeefd citroensap gaar; controleer de gaarheid met een vleespen. Giet de artisjokken af en laat ze afkoelen. Pel de artisjokken en gooi de harde, buitenste bladeren weg, schil de steel en snijd de bovenkant bij.

Kookboek

Het recept 'Rigatoni met tonijn, artisjokken, tomaat en olijven' is afkomstig uit het kookboek...

Pasta Artigiana

Met 'Pasta Artigiana' mak je kennis met een bonte verzameling aan regionale Italiaanse pastagerechten. Van smakelijke gevulde verse pasta's tot hartige soepen... lees verder

© Good Cook

Rigatoni tips