Spaghetti met vongole en calamari

2 personen
bereiden

waardering 8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 350 g venusschelpen
  • 2 calamari
  • 140 g spaghetti
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 125 ml witte wijn
  • een snuf peperoncino

Bereiden

Laat de geweekte venusschelpen even goed rondtollen in het water, spoel ze af en laat ze in het vergiet uitlekken. Maak de calamari schoon. Trek met een flinke ruk de kop en ingewanden van het lijf en was het lijf goed. Snijd de kop net onder de ogen af en laat de tentakels heel als ze klein zijn. Gooi de kop weg, trek de doorschijnende 'ruggengraat' uit het lijf en spoel de buis schoon. Verwijder het buitenste vliesje en snijd de buis in plakjes van ongeveer 3 mm dik. Dep ze droog.

Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een braadpan met deksel. Voeg de helft van de knoflook toe. Voeg, wanneer je de knoflook begint te ruiken, de venusschelpen, 1 eetlepel peterselie en 3 eetlepels witte wijn toe. Doe een deksel op de pan en zet het vuur hoog tot de schelpen open zijn. Gooi alle schelpen weg die hardnekkig gesloten blijven. Doe de schelpen in een grote kom en ontdoe de helft van alle venusschelpen van hun schelp. Giet al het schelpenwater in de kom. Veeg de pan schoon met keukenpapier.

Verhit de rest van de olie in de pan en doe de rest van de knoflook erin. Voeg de calamari toe plus 1 eetlepel peterselie, peperoncino en een snufje zout. Zet het vuur hoog tot de calamari verkleuren. Voeg de rest van de wijn toe en laat een beetje inkoken. Haal van het vuur en doe de venusschelpen en het kookvocht weer in de pan.

Kook intussen de spaghetti bijna gaar in kokend gezouten water. Giet af, doe in de pan met zeevruchten en hussel de pan boven een hoog vuur, zodat de schelpensaus dik wordt en de spaghetti helemaal bedekt. Dien op met olijfolie, zwarte peper en peterselie.

Opmerking

'Alles draait hier om de juiste timing: de calamari moeten mals zijn en de vis gaar tegen de tijd dat de spaghetti bijna klaar is. Op het juiste moment moet je de vis bij de spaghetti doen, zodat de spaghetti zich nog even kan wentelen in de heerlijke, dikke vissaus. Persoonlijk vind ik voor dit recept vongole veraci (tapijtschelpen) nog iets lekkerder maar venusschelpen smaken ook prima. Vraag aan de visboer of er nog zand in de schelpen zit. Zo ja, week ze dan een dag in gezouten water waarbij je het water meerdere keren ververst.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Spaghetti met vongole en calamari' is afkomstig uit het kookboek...

Ciao bella, de smaak van Venetië

Van cicchetti en antipasti tot secondi, dolci en alle gangen daaromheen: Tessa Kiros koos voor 'Ciao bella' de lekkerste authentiek Venetiaanse recepten. Een

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Spaghetti tips