Plaatpizza met citroenpesto, mortadella, vijgen, stracciatella en pistache

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 40 g pijnboompitten
  • 80 g basilicum
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 50-75 ml extra vergine olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 1 rol koelvers pizzadeeg, bladerdeeg als alternatief
  • 80 g mortadella
  • 150 g stracciatella, of een fijngeprakte bol burrata
  • 2 vijgen, in kwarten
  • 20 g ongezouten pistachenoten, gepeld en fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rooster voor de citroenpesto de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat even afkoelen. Doe de basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een vijzel of hakmolen. Plet tot een puree. Voeg vervolgens de olijfolie beetje bij beetje toe, tot je de gewenste dikte hebt. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit.

Bestrijk het deeg met de pesto en zet 10-15 minuten in de oven, tot de pizza goudbruin is.

Haal de pizza uit de oven. Verdeel de mortadella over de pizza, gevolgd door de stracciatella en vijgen. Top af met de pistachenoten.

Extra benodigd

Vijzel of hakmolen, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Plaatpizza met citroenpesto, mortadella, vijgen, stracciatella en pistache' is afkomstig uit het kookboek...

Pien laat haar eten zien - vol 2

Na het succes van haar eerste kookboek laat Pien nu nog meer eten zien, met meer dan 70 gloednieuwe, bijzondere en de allerlekkerste recepten voor onvergetelijke avonden. Hoe indrukwekkend het ook klinkt en eruit ziet

... lees verder

© Spectrum. Beeld: Isabelle Bucx

Pizza tips