Nasi ulam Betawi

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g rijst
  • 2 stengels citroengras, de een gekneusd en in een knoop gedraaid en van de ander de uiteinden en het buitenste blad verwijderd en de kern fijngesneden
  • 2 pandanbladeren, in een knoop gedraaid
  • 2 salamblaadjes, gekneusd
  • 4 cm laos, gekneusd
  • 1½ theelepel zout
  • 200 g versgeraspte kokos (diepvries), ontdooid
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 5 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 4 rode lomboks, in fijne ringen
  • 3 rawits, in fijne ringen
  • 5 limoenblaadjes, de nerf verwijderd en het blad fijngesneden
  • 1 theelepel palmsuiker, fijngesneden
  • olie, om in te bakken
  • 3 eetlepels ebi, 10 min geweekt in 6 eetlepels heet water en fijngesneden
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 15 g citroenbasilicum (alleen de blaadjes)

Bereiden

Spoel de rijst onder koud stromend water tot het water helder ziet.

Doe de rijst in een pan met dikke bodem, vul met water tot de rijst net onderstaat en breng met de gekneusde stengel citroengras, pandanbladeren, salamblaadjes, laos en 1 theelepel zout aan de kook. Zet zodra al het water is geabsorbeerd het vuur uit en roer de rijst een keer door. Doe de deksel op de pan en laat de rijst 25 minuten stomen.

Rooster de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuur al roerende goudbruin. Verdeel de kokos over een bord en zet opzij.

Rooster het korianderzaad, komijnzaad en de zwarte peperkorrels 2 minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal de specerijen in een vijzel fijn. Voeg het fijngesneden citroengras, de knoflook, lomboks, rawits, limoenblaadjes en de palmsuiker toe en maal tot een fijne boemboe.

Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 5 minuten in. Voeg de geroosterde kokos, ebi en ½ theelepel zout toe en bak 1 minuut mee. Voeg de gestoomde rijst toe en roer de rijst goed los met een spatel. Blijf goed omscheppen en warm alles goed door.

Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak 2 dunne omeletten. Rol die op en snijd ze in repen van 2 cm breed. Roer de omelet en het citroenbasilicum vlak voor het serveren door de rijst.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Nasi ulam is een traditioneel Betawi-gerecht van gestoomde rijst met kruiden en specerijen. Het authentieke recept bevat eigenlijk nog meer soorten kruiden, zoals gota kola en daun sungkai, maar die zijn hier in Nederland helaas niet te krijgen. Een simpel, kruidig en aromatisch rijstgerecht dat je echt een keer moet proberen. Lekker met komkommer en gebakken tofu en tempé.

Kookboek

Het recept 'Nasi ulam Betawi' is afkomstig uit het kookboek...

Java

In 'Java' duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen

... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins

Nasi tips