Freekeh salade met burrata

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g freekeh
  • scheut olijfolie extra vergine
  • ferme kneep citroensap
  • 300 g kerstomaatjes (in diverse kleuren)
  • 250 g haricots verts
  • 1 handje peterselie, fijngehakt
  • ½ handje munt, fijngehakt
  • 1 bol verse burrata (of buffelmozzarella)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng meteen met een scheut olijfolie, een ferme kneep citroensap, zout en peper.

Snij intussen de kerstomaatjes doormidden. Verschillende kleuren hoeft niet per se, maar is wel zo gezellig. Je kunt de tomaten zo laten, maar lekkerder is een mix van half verse tomaten, half geroosterde, dat maakt het net even wat spannender. Zo gepiept: verdeel de helft van de gehalveerde tomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat, hussel om met wat olie, zout en peper en rooster 15 minuten in de hete oven.

Snij de boontjes in stukjes, blancheer in kokend water met zout beetgaar in ca. 5 minuten. Spoel af met ijskoud water, dan blijven ze mooi groen, en laat uitlekken.

Meng tomaten, boontjes en verse kruiden door de freekeh. Doe op een schaal. Scheur de burrata in stukken, verdeel erover en maal er wat zout en peper over. Giet nog een straaltje olijfolie over de hele salade.

Extra benodigd

Bakpapier

Variatietip

Tip met vlees: bak 100 g pancetta in plakjes tussen dubbele vellen keukenpapier in de magnetron tot knapperig, verkruimel en strooi erover.

Opmerking

'Ik dacht, laat ik ook eens hip doen met freekeh ;-). Weer eens wat anders dan couscous, bulgur of quinoa, maar bovenal echt lekker spul, met een licht nootachtige smaak en een flinke bite. Helemaal een fijne combi met mijn andere nieuwe liefde: burrata. Een romige, supersmeltendzachte soort mozzarella, steeds vaker ook bij ons te krijgen. Maar anders neem je gewone buffelmozzarella, of zachte geitenkaas of feta.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Freekeh salade met burrata' is afkomstig uit het kookboek...

De vrolijke tafel

Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega's of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Freekeh salade tips