Huzarensalade van Onno Kleyn

6 personen
bereiden

waardering 7,6obv 35 waarderingen

Ingrediënten

  • 800 g vastkokende aardappelen, in blokjes van ½ cm of kleiner
  • 8 eetlepels olie
  • 3 eetlepels azijn
  • 2 zure appels, in blokjes van ½ cm of kleiner
  • 8 augurkjes, in blokjes van ½ cm of kleiner
  • 1 kleine ui, in blokjes van ½ cm of kleiner
  • 250 g gaar (rund)vlees, in blokjes van ½ cm of kleiner
  • kropsla
  • 2 flinke eetlepels mayonaise
  • garnering: eieren, augurk, tomaat, sardientjes etc

Bereiden

Breng een pan water met zout aan de kook en doe er de aardappelblokjes in. Laat weer aan de kook komen en draai het vuur uit. Na enkele minuten zijn de blokjes bijna gaar. Giet ze af en laat koud water in de pan lopen om het kookproces af te breken, anders garen ze door en krijg je aardappelprut.

Klop een vinaigrette van de olie, azijn, zout en peper en meng die met een houten lepel voorzichtig met alle ingrediënten.

Schik de huzarensalade op slabladeren op een schaal en bestrijk hem met mayonaise (geen frietsaus!). Versier hem met ei, augurk, plakjes tomaat, sardientjes en wat al niet.

Kookboek

Het recept 'Huzarensalade van Onno Kleyn' is afkomstig uit het kookboek...

Kleyns columns

Eindelijk gebundeld: Onno Kleyns succesvolle rubrieken uit 'de Volkskrant'! Volkskrantlezers vragen er al tijden om: een bundeling van de Volkskeukencolumns van

... lees verder

© Het Spectrum

Huzarensalade tips

Reacties op dit recept

  • geelhuis Jammie, was erg lekker!
  • gerard De ingrediëntenlijst is niet volledig. Achteraan het recept komen opeens nieuwe ingrediënten opduiken. Niet echt handig.
  • andré Iemand een origineel idee waar je het rundvlees door zou kunnen vervangen voor vegetariërs?
    • Hanneke Heel kleine blokjes oude boerenkaas. En een handje walnoten.
    • Jeanet Je kunt ook een blikje corned beef nemen, dat is gaar en 'mager'.
  • corlinde Fantastich mmmmmmmm...
  • Ad De juiste verhouding van dit recept ingrediënten appel, aardappel, vlees en augurk moet ongeveer gelijk zijn. In dit recept is de hoeveelheid aardappel te veel. Probeer alles op b.v. 250 gram te houden. En vis (sardine) als garnering hoort niet bij een klassieke huzarensalade.
    • Ronniet Dat ligt eraan; als je uitgaat van de Russische salade is vis een heel gewoon ingredient.
  • Reina Vorig jaar met Oud en Nieuw voor het eerst gemaakt. Na alle feestdagen bleek dit recept een toppertje, ook mijn visite die echt negens trek in had, heeft ervan gesmuld en nogmaals een portie genomen. Echt een toprecept.
  • Marianne Maak het al vele jaren en ook in de zomer als het warm is dan is een salade een heerlijk alternatief. Doe er zelf ook altijd een klein blik fijne doperwten in en een klein blik mais. En wat noten dan zijn de vegetariërs ook klaar zonder vlees. En eventueel wat in kleine stukjes gesneden paprika. Eet smakelijk.
  • Narda Jammer dat je het niet kunt uitprinten en dat er geen foto bij zit.
    • redactie okoko recepten Om het recept te printen volstaat 1 klik op de knop 'print dit recept'...
  • Gerard Wij eten dit recept al zo'n 50 jaar om 24 uur met Oud en Nieuw... De hoeveelheid aardappel is wat veel en ik gebruik zilveruitjes in plaats van ui. En inderdaad: geen sardientjes, die eten we apart op een toastje erbij. Wat wel kan is een klok erop maken van reepjes rode biet.
    • Ronniet Altijd? Donders, wat een inspiratie ;-)
  • wim Ervan uitgaande dat het recept voor huzarensalade
    bestaat uit gelijke delen vlees, appel, aardappel, augurk. Een kwart uitje, mosterd, zout, peper, worchester en veel zelfgemaakte mayonaise. Normaal wordt door de kok kalfsvlees gebruikt om mooie blokjes te krijgen, kip kan ook. Misschien hebben jullie hier wat aan. Groetjes Wim. PS Aardappels in blokjes van een halve centimeter, blancheren.
  • Conny N.a.v. reactie van Wim: Gelijke hoeveelheid aardappel en appel kan ik me voorstellen, maar augurk? Lijkt me niet kloppen! Graag reactie van mensen die het zo hebben gemaakt!
  • Ilona Sorry, maar geklets dat de hoeveelheid hetzelfde moet zijn van vlees, aardappel, augurk en appel. Dit is een eeuwenoudrecept en altijd met meer aardappels dan met de rest van de ingrediënten gemaakt, alleen doe ik er ook wat doppertjes bij. Voor de rest hetzelfde en altijd heel veel succes!
  • G. Eindelijk gebundeld? Boek staat al sinds 2006 in de kast en is nu alleen nog 2e hands te krijgen. Het is nog steeds een feest om te lezen en te gebruiken.
  • Desiree Ik heb een zalm salade gemaakt zoals ik vroeger, bij mijn ouders kreeg op oud en nieuw. Jammie.
  • Arnoud Voor een klassieke huzarensalade neem je iets minder aardappel en iets meer rundvlees, appel en augurk. Bietjes en doperwtjes 'horen' er niet in, maar als je het lekker vindt: doe wat je lekker vindt en trek je niets aan van de recept-politie!