Jamie Oliver: waldorfsalade

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 35 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 flinke handen lekkere groene slablaadjes (zoals frisée, bindsla, andijvie, rucola en waterkers), gewassen en droog geslingerd
  • 2 flinke handen pitloze groene of rode druiven, doormidden gesneden
  • 3 middelgrote stengels bleekselderij, schoongemaakt
  • 2 flinke handen walnoten (ongeveer 100 g), in grove stukjes
  • een klein bosje verse bladpeterselie
  • 1 rode appel
  • 150 g blauwe kaas, zoals dolcelatte
  • voor de dressing
  • 1 volle theelepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels witte- of rodewijnazijn
  • extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 volle eetlepel yoghurt

Bereiden

Hussel de slablaadjes en druiven in een grote kom door elkaar. Schil met een dunschiller heel voorzichtig het buitenste, vezelige laagje van de bleekselderij. Ik doe dat altijd omdat het dan wat verfijnder wordt en je niet te veel van de bleekselderij hoeft weg te gooien. Snijd de stengels schuin in plakjes en doe ze in de kom bij de sla en druiven.

Zet een droge koekenpan op matig vuur en rooster de stukjes walnoot. Schud ze elke 25 seconden even door elkaar - je wilt ze opwarmen, maar niet al te veel laten kleuren.

Gooi de stugste stukjes van de peterseliesteeltjes weg en hak de rest van de steeltjes fijn. Zet opzij. Hak de blaadjes fijn en doe ze bij de slablaadjes in de kom. Doe de gehakte peterseliesteeltjes met de mosterd en de azijn in een schoon potje en giet er 3 keer zo veel extra vierge olijfolie bij. De dressing moet fris en romig zijn, dus doe er de yoghurt bij en ook een flinke snuf zout en peper. Draai het deksel op de pot en schud hem flink door elkaar. Doop je vinger even in de dressing om te proeven en breng de smaak eventueel in balans met wat extra azijn, olie of yoghurt.

Sprenkel niet meer dressing over de salade dan nodig is om de blaadjes licht aan te maken. Snijd de appel in lucifergrote reepjes en strooi die over de salade. Strooi er ook de geroosterde stukjes walnoot over en hussel alles voorzichtig met je handen door elkaar. Doe de salade in een grote schaal en zorg dat de druiven en walnoten bovenop komen te liggen.

Snijd de blauwe kaas in kleine brokjes en strooi die over de salade. Besprenkel het geheel met nog wat extra vierge olijfolie en klaar ben je!

Opmerking

'Hoewel iedereen het erover eens is dat deze salade in 1893 werd bedacht, is nog steeds niet duidelijk door wie. De meeste mensen denken dat het Oscar Tschirky was, de maître d'hôtel van het Waldorf-Astoria in New York City. Als iemand bij de lunch een mooie schaal waldorfsalade serveert, heeft diegene blijkbaar flink wat zelfvertrouwen: deze salade is heel eenvoudig te maken, maar de smaakcombinatie is heerlijk en bovendien is het een heel relaxed en lekker gerecht om op tafel te zetten. Om hem echt perfect te maken moet je heel goede, zoete druiven gebruiken als tegenwicht voor de zoute blauwe kaas en de krokante slablaadjes. Hoewel de meeste waldorfsalades met mayonaise worden gemaakt, vind ik het altijd lekker om de mijne met een beetje yoghurt op te frissen.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: waldorfsalade' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Amerika

Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet... lees verder

© 2009 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Waldorfsalade tips

Reacties op dit recept

  • Frans Ik moet het recept nog maken maar het klinkt heel goed.
  • Martine Gemakkelijk om te maken, heerlijk om te smaken en goed voor de lijn! Een topper!
  • hans Super lekker deze Waldorf. Mooie combinatie van fruit en groente. Zeker nu in het voorjaar is alles heel vers te krijgen.
  • Danny Een heerlijke frisse salade. Ik heb er ook niet gewelde rozijnen aan toegevoegd. In plaats van de blauwe kaas heb ik fetakaas gebruikt, dan is het iets minder scherp.
  • hans Heeeeeeerlijk, super met dit mooie weer zo'n fantastische salade. Maken 'm!!
  • Joost Jamie gebruikt in zijn waldorfsalade bleekselderij in plaats van knolselderij. Volgens sommigen misschien nieuwlichterij, maar eerlijk gezegd vinden wij hem zo nog lekkerder. Met de kerst zet ik de salade weer op tafel met een truffelmayonaise om hem af te maken.
  • Sem van gelder Oorsprong Waldorf salade, broodje aap? Hotelgast vraagt laat in de avond nog iets te eten. De ober moet hem teleurstellen: de keuken is gesloten, maar ik kijk wel even. De rest is history.