Zelfgemaakte mayonaise

1 schaaltje
bereiden

waardering 7,4obv 18 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eigeel, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • ca. 100 ml zonnebloemolie of maïskiemolie

Bereiden

Zet een kom op een vochtige vaatdoek op het aanrecht. Klop met de mixer het eigeel los met de mosterd, wat zout en peper en een klein kneepje citroensap.

Giet druppel voor druppel de olie erbij en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen. Zodra het mengsel iets dikker (en lichter van kleur) wordt, kun je langzamerhand de olie in een dun straaltje toevoegen. Blijf continu kloppen (totaal circa 5 minuten).

Proef en voeg eventueel wat extra zout, peper of citroensap toe. Doe de mayonaise over in een mooi schaaltje.

Extra benodigd

Mixer

Persoonlijke noot

'Zelf mayonaise maken moet je gewoon een keer proberen. Met een mixer is het zo gepiept, en het is echt veel lekkerder dan welk potje ook. Neutrale (zonnebloem)olie werkt het beste, maar je kunt ook een gedeelte vervangen door olijfolie voor een wat uitgesprokener smaak.' - Karin Luiten

Het recept 'Zelfgemaakte mayonaise' wordt je aangeboden door

Mayonaise tips

Reacties op dit recept

  • Wilma Wat ik mij altijd afvraag is of je nog wel rauw ei kunt gebruiken i.v.m salmonella besmetting. Zou hier graag een antwoord op hebben.
    • m Zal wel moeten, met een gekookt ei lukt het niet.
  • Hans Het beste is bij het maken van mayonaise en andere gerechten waarin rauwe eieren gebruikt en nadien niet worden verhit boven de 75 graden gepasteuriseerde eidooiers te gebruiken. Door het pasteuriseren worden de ziektenkiemen zoals salmonella gedood. Helaas is het alleen verkrijgbaar via de Horeca groothandel.
  • kelvin U geeft aan dat uw recept vegetarisch is. Dat is het niet want er zit ei in.
    • iris Kelvin, volgens mij bedoel je veganistisch en niet vegetarisch! Ik zie je vaker op recepten reageren met deze reactie maar het klopt niet wat je zegt.
  • yvonne Dit even voor Kelvin: als je vegetarisch bent, eet je geen vlees... Als je veganistisch bent, neem je ook geen producten die door dieren worden geproduceerd, zoals eieren, melk en boter.
  • Minneman Eieren pasteuriseren: 1 minuut in kokend water houden. Beslist niet langer. Het eiwit en de dooier blijven vloeibaar, maar het ei is "schoon"! Salmonella zit namelijk aan de buitenkant, niet binnen in het ei. Maar als je een ei breekt, komt het uiteraard met de buitenkant in aanraking. Als je dit doet, kun je met een gerust hart rauwe eieren eten. Ik kan het weten, want mijn man is chef-kok.
  • Emile Die tip met die vochtige vaatdoek had ik moeten lezen voordat ik begon... Nu zit mijn hele keuken vol mayonaisespetters... Volgende keer kijk ik eerst op deze site!