Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 gedroogde jeneverbessen
  • 1 eetlepel zoutvlokken
  • 600 g hele bloemkool
  • 1 eetlepel raapzaadolie
  • ca. 600 ml kippenbouillon
  • 50 g bruine boter (zie onderaan recept)
  • 100 g crème fraîche of zure room (eventueel)
  • snufje witte peper
  • roggebrood of crackers, voor erbij

Bereiden

Verhit de oven tot 200 °C. Wrijf de jeneverbessen met het zout in een vijzel door elkaar.

Trek de meeste bladeren van de bloemkool, maar laat er een paar rond de steel zitten. Wrijf de bloemkool in met het jeneverbesmengsel en de olie, leg hem in een braadslede en zet hem 40 minuten in de oven, of tot hij rondom goudbruin is. Controleer of hij gaar is door met een scherp mes in de dikkere steeltjes te prikken; ze moeten zacht zijn. Zo niet dan moet je de temperatuur tot 170 °C verlagen en hem nog even terugzetten.

Haal hem uit de oven, breek de roosjes los en houd een paar blaadjes apart om als garnering te gebruiken.

Hak de bloemkool fijn in een blender en giet er geleidelijk aan de bouillon bij. De soep moet vrij dik zijn, dus je hoeft niet per se alle bouillon te gebruiken.

Voeg de bruine boter, crème fraîche of zure room (desgewenst) en een snufje witte peper toe, en zet de blender nog even aan. Proef of de soep voldoende op smaak is, garneer hem met de apart gehouden blaadjes en serveer er roggebrood of crackers bij.

Extra benodigd

Vijzel, blender

Bruine boter

Snijd 50 g boter in blokjes. Zet de boter in een pan op middelhoog vuur en wacht tot hij lichtbruin begint te kleuren. Afhankelijk van het type pan duurt dat ongeveer 2-3 minuten. Zet de pan meteen op een koud oppervlak om het kookproces te stoppen. Een marmeren of granieten aanrechtblad is ideaal, maar het kan eventueel ook op een snijplank of theedoek. De boter verkleurt nog iets meer nadat je de pan van het vuur hebt genomen, dus giet hem eventueel over in een schone pan. Je weet gauw genoeg of de boter verbrand is, omdat hij dan niet meer aangenaam zoet, maar rokerig bitter ruikt. De boter is nu klaar voor gebruik.

Opmerking

De vrij ongebruikelijke techniek van het in zijn geheel roosteren van een bloemkool levert een bijzondere, nootachtige karamelsmaak op, die in dit recept nog eens versterkt wordt door de bruine boter en geurige jeneverbessen. Of je er room bij doet mag je zelf weten. Serveer de soep op een koude winterdag met roggebrood of crackers met boter.

Kookboek

Het recept 'Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool' is afkomstig uit het kookboek...

De nieuwe Nordic Cuisine

'De nieuwe Nordic Cuisine' viert de hedendaagse Scandinavische keuken door de nadruk te leggen op seizoensgebonden recepten voor thuis... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Bloemkoolsoep tips