Erwtensoep uit Suriname

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 17 waarderingen

Ingrediënten

  • pakje zoutvlees of spek van 400 g
  • pak gele spliterwten van 500 g
  • 10 pimentkorrels
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 takjes bladselderij
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olie
  • 4 kopjes rijst
  • 1 gele Madame Jeanette-peper, fijngesneden

Bereiden

Als je zoutvlees gebruikt, onzout het vlees dan eerst door het te koken in water. Gooi het zoute water weg.

Neem een flinke pan met 2 liter water. Kook daarin de gele spliterwten, het zoutvlees, de pimentkorrels, 1 ui, de selderij en de bouillonblokjes. Laat minimaal 45 minuten koken en indikken. Breng op smaak met zout en peper.

Bak de andere ui samen met de knoflook een beetje krokant in wat olie.

Kook de rijst en serveer de Surinaamse erwtensoep met apart de rijst, de fijngesneden Madame Jeanette-peper die ieder zelf kan doseren en de gebakken uitjes.

Opmerking

'Deze erwtensoep is Surinaams vanwege het zoutvlees. Dat haal je in Nederland bij de Surinaamse toko, maar je kunt het ook vervangen door gezouten spek. Om het Surinaams te houden, eet je het met een Surinaamse peper en rijst.' - Vanja van der Leeden & Monique Pawirosemito

Kookboek

Het recept 'Erwtensoep uit Suriname' is afkomstig uit het kookboek...

Snow Food

'Snow Food' is bedacht door Monique en Vanja, die hun Javaanse achtergrond delen en het koken met de paplepel... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Erwtensoep tips

Reacties op dit recept

  • marlene Een eetlepel massala maakt het wel lekkerder. En voor mensen die niet van heet houden de peper alleen maar even meekoken en niet snijden.
  • janny Ik ken Surinaamse erwtensoep niet alleen met zoutvlees, maar ook met toevoeging van een hele, in stukken gehakte, varkenspoot. Lekker bij het warme weer.
  • Rie Ik doe ook looppoten in mijn erwtensoep heerlijk is dat ??