Gordon Ramsay: koude komkommersoep

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 17 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 grote komkommers, elk ongeveer 650 g, rechtstreeks uit de koelkast
  • citroensap, naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een handvol verse blaadjes dille, grof gehakt, plus enkele takjes voor de garnering
  • 500 ml yoghurt
  • 1-2 eetlepels mierikswortelroom (uit een potje), of naar smaak

Bereiden

Schil de komkommers en snijd 2 komkommers overlangs in kwarten. Verwijder de zaadjes van elk stuk en hak het vruchtvlees in blokjes. Leg ze in een grote kom en zet ze apart.

Snijd de resterende komkommer met een dunschiller in lange, dunne linten. (Snijd de linten doormidden als u ze te lang vindt.) Leg ze in een andere kom en meng ze met wat citroensap, de olijfolie, gehakte dille en peper en zout. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Doe de helft van de yoghurt, een snufje zout en peper, en de helft van de blokjes komkommer in een blender en pureer het mengsel tot er een gladde puree ontstaat. Wrijf de puree met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef. Gooi de pulp in de zeef weg. Herhaal dit met de resterende blokjes komkommer en yoghurt. Breng de komkommerpuree indien nodig op smaak en voeg indien gewenst 1 of 2 eetlepels mierikswortelroom of citroensap toe. Dek de soep af met plasticfolie en zet hem in de koelkast als u hem niet meteen serveert.

Schenk de koude soep in gekoelde kommen en garneer met de komkommerlinten en takjes dille.

Extra benodigd

Plasticfolie, blender

Tip

'Op warme dagen gaat er niets boven koude komkommersoep, die het lichaam verkoelt en de eetlust prikkelt. Ik vind dat een beetje mierikswortelroom de soep oppept, maar u kunt deze ook weglaten om de smaken licht en subtiel te houden.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: koude komkommersoep' is afkomstig uit het kookboek...

Gordon Ramsay kookt

Voor dit boek heeft Gordon meer dan 100 recepten verzameld die voor iedereen een genot zijn om te maken voor gezin, familie en vrienden. Hij geeft de

... lees verder

© Tirion Uitgevers. Beeld: Ditte Isager

Komkommersoep tips

Reacties op dit recept

  • Mandy Ik heb deze soep geprobeerd en vond hem niet echt lekker. Hij is heel dun door het vocht uit de komkommers en heeft verder weinig smaak. Het smaakt meer als een waterige dipsaus dan als een soep. Ipv yoghurt zou creme fraiche een verbetering zijn.
    • Kees De soep viel ook mij wat tegen. Maar ik had geen mierikswortel bij de hand, helaas. Dunne soep (wel Griekse yoghurt 10% gebruikt) met weinig verrassend smaak, ondanks wat extra dille.
      Ik ga weer terug naar een recept met koude kippenbouillon erin.