Jamie Oliver: zomerse paprikasoep

4 personen
bereiden

waardering 8obv 34 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 uien, gepeld en grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en grof gehakt
  • 4 rode paprika's, zonder zaadjes, grof gehakt
  • 1 verse, rode Spaanse peper, gehalveerd, zonder zaadjes, grof gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blokjes kippenbouillon, liefst biologisch
  • een klein bosje vers basilicum, alleen de blaadjes
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • ¼ komkommer
  • 1 stengel bleekselderij
  • extra vierge olijfolie
  • cayennepeper

Bereiden

Doe de gehakte ui, knoflook, paprika en Spaanse peper met de olijfolie in een grote pan en laat ze met deksel 20 minuten op matig vuur bakken. Roer ze elke 3 tot 4 minuten om. Los dan de bouillonblokjes op in een liter kokend water en schenk dat bij de groentes in de pan. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur wat lager en laat nog 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Giet de soep in een blender of keukenmachine - eventueel in een paar porties - en doe er het basilicum en de rodewijnazijn bij. Mix en proef of er zout of peper bij moet. Concentreer je en zorg dat de soep perfect op smaak is. Giet de soep in een schaal en laat hem afkoelen. Wacht tot hij goed is afgekoeld, dek dan de kom af en zet hem in de koelkast tot hij echt lekker koud is.

Maak ongeveer 10 minuten voordat je de soep gaat serveren de garnering klaar. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees in heel kleine stukjes. Schil het vezelige buitenste laagje van de bleekselderij, maak de stengel schoon en hak ook die in heel kleine stukjes. Als er gele blaadjes aan de bleekselderij zitten, houd je die apart, want die zijn ook erg lekker als garnering.

Je kunt de soep in een terrine midden op tafel of in vier kommen serveren. Sprenkel er een beetje extra vierge olijfolie in, strooi er de gehakte komkommer en bleekselderij en eventueel de gele blaadjes over en maak de soep af met een snuf cayennepeper. Eet smakelijk!

Extra benodigd

Blender of keukenmachine

Opmerking

'In de zuidelijke staten van de Verenigde Staten kan het erg heet zijn en dan is een kom koele soep soms erg lekker. Dit is een klassieke soep uit Savannah, die ik een beetje naar eigen smaak aangepast heb. Ook warm is hij heerlijk, maar op een hete zomerdag eet ik hem het liefst ijskoud, zoals in dit recept. Als je nog nooit koude soep hebt gegeten, moet je het echt eens proberen. Toen ik terugkwam uit Georgia, heb ik het recept uitgebreid met vers basilicum, wat een geweldige smaak toevoegt. Dus als je soep er iets groener uitziet dan die op de foto, komt dat door het basilicum.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: zomerse paprikasoep' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Amerika

Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet... lees verder

© 2009 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Paprikasoep tips

Reacties op dit recept

  • lia Wij hebben hem warm gegeten, pittig maar erg lekker.
  • Mirjam Super lekker, koud in de zomer en warm in de winter, altijd succes!
  • Sarah De smaak van de rodewijnazijn is wel iets te sterk. Anders overheerlijk zowel koud als warm!
  • N Heerlijke soep! Een aanrader voor iedereen.
  • Bea Wij vonden deze soep warm heel erg lekker en gaan hem zeker ook een keer koud proberen, moet het buiten wel wat warmer worden.
  • Ann Koud in de zomer is dit een heerlijke gazpacho, maar warm zonder de garnering van de komkommer et cetera is deze paprikasoep bij ons ook een succes.
  • Ans Heerlijke soep. Ik heb er nog lekkere balletjes in gedaan.