Chocolade bavarois

6 personen
bereiden
wachten

waardering 7,8obv 12 waarderingen

Ingrediënten

  • lichte olijfolie, voor het invetten
  • 3 scharreleieren, gesplitst
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, het zaad uitgeschraapt (desgewenst)
  • 3 gelatineblaadjes, in koud water geweekt
  • 60 g pure of melkchocolade, in stukjes
  • 275 ml slagroom, plus extra voor het garneren
  • chocoladecallets of bonen, ter garnering
  • cacao, voor het bestuiven

Bereiden

Vet 6 puddingvormpjes van 150 ml licht in met olie. Klop in een kom de dooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel en romig is.

Doe de melk en het vanillestokje en de zaadjes als u die gebruikt in een pan. Breng aan de kook. Giet al roerend de melk bij het eimengsel en doe het mengsel dan in een schone pan. Laat onder voortdurend roeren zachtjes verhitten tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant van een houten lepel te blijven hangen; laat niet aan de kook komen omdat het mengsel dan zal schiften. Verwijder het vanillestokje.

Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gelatineblaadjes en doe ze dan in het custardmengsel. Roer alles tot de gelatine is opgelost.

Giet de custard door een fijne zeef in de kom met de chocolade. Roer goed tot de chocolade is gesmolten. Laat het mengsel afkoelen; dit gaat het makkelijkst wanneer u de kom in een kom met ijswater zet.

Klop de eiwitten tot zachte pieken en klop er de slagroom door.

Het chocolademengsel zal binnen een paar minuten beginnen te stollen. Dit is de tijd om het eiwitmengsel erdoor te vouwen; klop niet, omdat u geen luchtbelletjes in de bavarois wilt hebben. Schep het mengsel in de puddingvormpjes en zet die 3 tot 4 uur in de koelkast tot ze gestold zijn.

Dompel de vormpjes voor het serveren kort in heet water. Ga er met een mes omheen en stort ze voorzichtig uit de vormpjes. Spuit wat stijfgeklopte slagroom langs de rand van de bavarois. Garneer met callets of bonen en bestuif met cacao.

Extra benodigd

6 puddingvormpjes van 150 ml

Opmerking

Gebruik voor een strikt vegetarisch versie van dit recept agar-agar in plaats van gelatine.

Kookboek

Het recept 'Chocolade bavarois' is afkomstig uit het kookboek...

Chocolade, de grote passie

Een schitterend gefotografeerde verzameling onweerstaanbare recepten van de populaire gebroeders Tanner. Chris en James laten de veelzijdigheid zien van... lees verder

© Good Cook

Chocolade toetjes tips

Reacties op dit recept

  • Heleen Veel werk! En qua smaak is de chocolademousse (uit hetzelfde kookboek 'Chocolade, de grote passie') zelfs nog lekkerder.