Dubbeldekker pavlova met aardbeien

10 personen
bereiden
wachten

waardering 8,3obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 eiwitten (geel wordt niet gebruikt)
  • 350 g witte basterdsuiker + 2 eetlepels extra
  • 1 volle eetlepel maïzena
  • 1 citroen
  • 6 takjes verse munt, in ragfijne reepjes
  • 750 g aardbeien
  • 500 ml slagroom

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Klop de eiwitten met een snufje zout in een schone kom met de mixer tot soepele pieken.

Strooi in porties de 350 g basterdsuiker erdoor en klop tot een glanzend geheel van stijve pieken (geduld!).

Klop ten slotte de maïzena erdoor.

Schep het mengsel op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten en maak er 2 ronde vormen van.

Zet in de oven, verlaag de thermostaat naar 125 °C en laat ze in 75 minuten gaar en bros worden.

Zet de oven uit en laat minimaal 1 uur (of de hele nacht) in de oven afkoelen. Dit kan ook al de ochtend of avond tevoren.

Rasp de citroenschil met een fijne rasp. Pers de helft van de citroen uit en meng in een kom met 2 eetlepels basterdsuiker. Snijd bijna alle munt in ragfijne reepjes en doe erbij.

Snijd grote aardbeien doormidden, hou kleintjes heel. Meng de aardbeien voorzichtig door het muntcitroensap.

Klop de slagroom stijf zonder suiker.

Hevel 1 pavlova op een grote schaal. Schep de helft van de slagroom erop en iets minder dan de helft van de aardbeien. Plaats de tweede pavlova erop en schep de andere helft slagroom en aardbeien erop. Bestrooi met de achtergehouden muntblaadjes.

Extra benodigd

Mixer, bakpapier

Tips

1. Munt, citroensap en suiker versterken de zoete smaak van aardbeien. Door ze eventjes te laten marineren, wordt het effect nog duidelijker. 2. Slagroom zonder suiker, de pavlova is zelf al zoet genoeg. 3. Je kunt de hoeveelheden ook halveren en een gewone pavlova maken. Of, nog kleiner, maak eenpersoonspavlovaatjes, die hoeven maar 45-50 minuten in de oven.

Kookboek

Het recept 'Dubbeldekker pavlova met aardbeien' is afkomstig uit het kookboek...

Koken met Karin: handboek oven

Koken met Karin laat je in dit boek zien hoe je álles uit je oven kunt toveren. Van borrelhapjes, quiches, brood, pasta, groot vlees en stoompakketjes... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Pavlova tips

Reacties op dit recept

  • Jessica Dat ziet er heerlijk uit! Helaas kan ik dit recept als veganist niet zomaar overnemen, maar met een kleine aanpassing wel. Ik ben aan de slag geweest met aqua faba, het vocht van peulvruchten als kikkererwten. En dat werkt als prima vervanging voor de eieren! Je kunt mijn recept voor meringues nalezen op mijn blog: http://www.artyfartylife.com/super-easy--yummie-vegan-meringues. De basis kun je zo overnemen in je pavlovarecept, voor een veganistische versie!