Taco's met geroosterde bloemkool in chilirub

10 stuks
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 guajillopepers (o.a. online) of 2 eetlepels gerooktepaprikapoeder
  • 2 anchopepers (o.a. online) of 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 85 g ananas, in blokjes
  • 10 maïstortilla's
  • 1 bloemkool, blad en stronk verwijderd
  • plantaardige olie, om in te vetten
  • voor de toppings
  • 1 ui, gesnipperd
  • 175 g ananas, in blokjes
  • grof gesneden korianderblaadjes
  • salsa voor streetfood (zie onderaan het recept)
  • partjes limoen, om mee te serveren

Bereiden

Maak eerst de marinade. Verwijder als je de chilipepers gebruikt de steeltjes en de zaadjes. Breng een grote pan met water op hoog vuur aan de kook. Voeg de chilipepers toe, zet het vuur uit en laat 10 minuten staan. Haal de chilipepers uit de pan en bewaar het water.

Voeg de chilipepers (of het gerooktepaprikapoeder) met het knoflookpoeder, uienpoeder, zout, de gedroogde oregano, het komijnpoeder, de ananasblokjes en 90 ml chilipeperwater toe aan een keukenmachine. Pureer glad.

Snijd de bloemkool van boven naar beneden doormidden en daarna in plakken van 1 cm breed. Voeg toe aan een hersluitbare zak. Schenk de marinade erbij, zorg dat de bloemkool goed is bedekt en laat 30 minuten tot 1 uur marineren.

Verhit een comal of gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur en vet in met plantaardige olie. Leg de bloemkoolplakken met de marinade meteen op de comal of in de koekenpan en bak 3 tot 5 minuten per kant.

Verwarm de tortilla's kort in een schone comal of gietijzeren koekenpan. Stel dan de taco's samen: verdeel de bloemkoolplakken over de tortilla's, gevolgd door de ui en de ananas en bestrooi met koriander. Sprenkel de salsa erover en serveer met partjes limoen.

Extra benodigd

Keukenmachine, hersluitbare zak

Zelfgemaakte salsa voor streetfood

Verhit de helft van 240 ml avocado-, druivenpit- of olijfolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Voeg 6 jalapeño's (in de lengte in kwarten en steeltjes verwijderd - zaadlijsten verwijderd voor een mildere salsa), ½ gesnipperde ui, 2 in plakjes van 1 cm gesneden middelgrote Mexicaanse courgettes of gewone courgettes en 6 teentjes knoflook toe. Bak 5 minuten tot alle groenten zacht zijn en voeg een paar scheutjes water toe om te voorkomen dat ze bruin worden. Schep uit de pan in een schaal en laat afkoelen. Voeg alle groenten toe aan een keukenmachine en voeg zout en peper naar smaak toe. Pureer op middelhoge snelheid glad. Verlaag de snelheid en voeg geleidelijk de rest van de olie in een dun straaltje toe, tot de salsa glad en romig is. Breng de salsa indien nodig verder op smaak. Voeg een eetlepel water toe als de salsa is geschift en pureer, net zo lang tot de salsa weer gebonden is. Serveer direct of bewaar 3 tot 5 dagen afgedekt in de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Taco's met geroosterde bloemkool in chilirub' is afkomstig uit het kookboek...

Tasty taco's

De lekkerste en originele taco's maak je gewoon zelf thuis met 'Tasty taco's' van de Mexicaanse Victoria Elizondo. Meer dan 60 taco's die doordeweeks snel op tafel staan, of wat uitgebreidere recepten voor het weekend; met vegetarische

... lees verder

© Good Cook

Taco tips