Pittige gegrilde garnalen met feta en ouzo

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g tijgergarnalen, gevlinderd
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 4 rijpe tomaten
  • 50 ml olijfolie
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 50 ml ouzo
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 125 g feta

Bereiden

Verwijder tijdens het vlinderen van de garnalen ook de darmkanalen. Laat het liefst de staartjes eraan zitten, maar als het makkelijker is ze eraf te halen kan dat ook. Pel de ui en de tenen knoflook en snijd ze fijn. Halveer de chilipeper, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Trek de blaadjes van de takjes peterselie en snijd ze fijn. Pel de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes – je kunt ze ook grof raspen als je dat makkelijker vindt.

Schenk de olijfolie in een grote koekenpan en zet deze op middellaag vuur. Voeg de ui, knoflook en chilipeper toe en fruit 15 minuten. Roer het paprikapoeder en de ouzo erdoor - wees voorzichtig, want de vlam kan in de pan slaan. Laat 1 minuut koken, roer de tomatenpuree erdoor en bestrooi met zout en peper. Roer door, voeg de fijngesneden of geraspte tomaten toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 minuten zacht koken tot de saus dik en zwaar is.

Verhit intussen de grill voor op hoge stand. Leg zodra de tomatensaus klaar is de garnalen in een enkele laag in de saus en verkruimel de feta erover in middelgrote stukjes. Zet de koekenpan 6-8 minuten onder de grill tot de garnalen gaar zijn en de feta begint te smelten en goudkleurig wordt. Haal de pan onder de grill vandaan, bestrooi met de fijngesneden peterselie en serveer meteen met stukken vers brood om in de saus te dopen.

Tip

'Er wordt altijd gezegd dat vis en kaas niet samengaan, maar dit recept laat juist zien dat het ook een gouden combinatie kan zijn. Geef er flink wat brood bij om de saus mee op te deppen - de garnalen worden bijzaak als je de saus eenmaal hebt geproefd.' - Georgina Hayden

Kookboek

Het recept 'Pittige gegrilde garnalen met feta en ouzo' is afkomstig uit het kookboek...

Cyprus

De keuken van Cyprus is een smeltkroes van mediterrane en Midden-Oosterse smaken. In 'Cyprus' vind je recepten voor ontbijtjes, mezze, gerechten met groente, granen, vis of vlees, bijgerechten, zoetigheden en drankjes.

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Garnalen tips