Kreeft met romesco
bereiden
Ingrediënten
- 2 levende kreeften
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- voor de romesco
- 60 g witte hazelnoten
- 200 g rijpe tomaten
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 3 tenen knoflook
- ½ chilipeper
- 15 ml olijfolie
- 10 g bladpeterselie
- 120 g feta
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken
Bereiden
Steek de barbecue aan, maak een directe opstelling met het gietijzeren grillrooster en verwarm tot 200 °C.
Verwarm de skillet op het rooster en rooster de hazelnoten goudbruin. Haal uit de skillet en hak grof.
Zet de skillet terug op het rooster en leg er de tomaten, paprika, ui, knoflook en chili in en rooster tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Haal de groenten uit de skillet, pel de velletjes en zaadlijsten eraf en maal met de overige ingrediënten voor de romesco met een staafmixer of blender tot een grove saus. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de kreeften doormidden door de punt van een scherp mes tussen de ogen in de kop te duwen. Snijd de kreeft vervolgens in een vloeiende, stevige beweging doormidden. Dit is de meest humane manier om een kreeft te doden.
Strooi wat appel rooksnippers op de kolen. Bestrijk de halve kreeften met de zonnebloemolie en leg, met de vleeskant naar beneden, op het rooster. Gril 5 minuten. Draai de laatste 1-2 minuten de kreeft om en bestrooi licht met peper en zout.
Serveer de halve kreeften met de romesco.
Extra benodigd
Barbecue, gietijzeren grillrooster, skillet, staafmixer of blender, appel rooksnippers
Tips
Zijn de scharen van de kreeft heel groot? Haal ze er dan vanaf en leg ze nog wat langer op het rooster. Koop nooit een dode kreeft. Een kreeft produceert snel na zijn dood stoffen die je ziek kunnen maken. Leg de nog levende kreeft 30 minuten voor het bereiden in de vriezer om hem zo te verdoven.
Kookboek
Het recept 'Kreeft met romesco' is afkomstig uit het kookboek...
Het Ultieme Gietijzerboek
Zowie Tak
Met 'Het Ultieme Gietijzerboek' ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om te leren koken met allerlei verschillende gietijzeren accessoires. Of dat nu de perfect dichtgeschroeide steak, een langzaam gegaarde stoofpot of knapperig brood is
... lees verder © Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Sven ter Heide