Portugese vegan viskoekjes met dillemayo

6 stuks
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 80 g kruimige aardappelen
  • 3 norivellen
  • 200 g limabonen uit blik
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 4 eetlepels verse peterselie
  • 80-120 g polenta of maïsmeel
  • milde olijfolie
  • voor de saus
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • ½ theelepel gedroogde dille
  • 1 eetlepel vers citroensap

Bereiden

Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar in een klein bakje. Bewaar in de koelkast.

Schil de aardappelen. Breng in een kleine pan water aan de kook en laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaarkoken. Giet daarna af en laat even afkoelen.

Doe de norivellen in een keukenmachine of blender, zodat ze helemaal verpulverd worden. Voeg de limabonen, aardappelen, knoflook, het sjalotje, 1 theelepel zout en de peterselie toe en laat nog 30 seconden draaien.

Schep het norimengsel in een grote kom en roer 80 g van de polenta erdoor. Het mengsel moet niet meer aan je handen plakken dus eventueel voeg je wat extra polenta toe, maar niet te veel, want dat gaat ten koste van de smaak. Maak nu 6 balletjes en druk deze een beetje plat. Strooi wat polenta op een bord en dip de koekjes hierin.

Verwarm in een bakpan een scheutje olie en bak de vegan viskoekjes aan beide kanten goudbruin. Serveer met de saus.

Extra benodigd

Keukenmachine of blender

Opmerking

'Veel gerechten die in onze reisherinneringen een rol spelen bevatten eigenlijk vlees of vis. Meestal is het niet zo'n probleem om daar wat op te verzinnen als we het thuis willen maken. Maar waarom zijn zo veel lekkere snacks ook nog eens gefrituurd? Wij eten liever niet te veel gefrituurd eten en hebben dan ook een vrije interpretatie gemaakt van mijn lievelingseten uit Portugal, 'pasteis de bacalhau'. Onze versie bevat geen vis, hoeft niet in de frituur, maar is wel vreselijk lekker en heel makkelijk te maken. Ik leerde ze kennen in Amsterdam, bij een Spaans-Portugees tapastentje naast Artis. En toen ik voor het eerst naar Portugal ging was het mijn favoriete voorgerecht. In Portugal worden pasteis de bacalhau gegeten met alleen een schijfje citroen erbij. Wij eten ze liever met een fris sausje erbij om in te dippen.' - Sjoerd Scholten

Kookboek

Het recept 'Portugese vegan viskoekjes met dillemayo' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan smaaksouvenirs

Jolijn Pelgrum (vegadutchie.nl) en Sjoerd Schotten (samgreens.com) maakten samen 75 vegan wereldrecepten voor gerechten die thuis simpel te bereiden zijn, met ingrediënten die je in de meeste supermarkten kunt vinden

... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Viskoekjes tips