Gehaktballetjes met currysaus van Bill Granger

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 17 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de gehaktballetjes
  • 600 g varkensgehakt
  • 1 ui, geraspt
  • 1 ei, losgeroerd
  • 50 g vers broodkruim
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 theelepels verse gemberwortel, geraspt
  • 1 theelepel garam masala
  • 2 eetlepels korianderblad, fijngesneden
  • 1 eetlepel druivenpitolie (of andere neutrale olie)
  • voor de currysaus
  • 3 eetlepels massaman-currypasta
  • 2 theelepels verse gemberwortel, geraspt
  • 4 tomaten, kleingesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 3-4 eetlepels cashewnoten, licht geroosterd en grof gehakt
  • 2 eetlepels korianderblad, fijngesneden

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes, behalve de olie, in een grote kom en meng ze door elkaar met je handen. Vorm er kleine balletjes van (dat gaat gemakkelijker als je je handen eerst bevochtigt).

Leg de gehaktballetjes in een grote braadslee, besprenkel ze met de olie en schep ze hier voorzichtig mee om. Braad ze 15-20 minuten aan in de oven tot ze goudbruin kleuren.

Verhit intussen voor de currysaus een grote koekenpan op matig vuur. Schep hierin de currypasta en gemberwortel 1 minuut om. Voeg de tomaten toe en verwarm ze 2-3 minuten. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat de currysaus 5 minuten zachtjes pruttelen.

Schep de gehaktballetjes voorzichtig door de saus en laat deze nog 20 minuten pruttelen. Schep er voorzichtig het citroensap en de bruine suiker door. Bestrooi de saus met de cashewnoten en koriander en serveer hem met gestoomde rijst.

Kookboek

Het recept 'Gehaktballetjes met currysaus van Bill Granger' is afkomstig uit het kookboek...

Relax

Voor Bill Granger gaan feest- en vakantiedagen, ontspannen weekends en speciale momenten om het verzamelen van mooie herinneringen - en daar

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gehaktballetjes tips

Reacties op dit recept

  • Saskia Lekker! Kan alleen wel wat pittiger. Zelf gebruik ik altijd eigen gemaakte currypasta, wel lekkerder. Wat lekker is om toe te voegen zijn bamboescheuten.
  • Els Had rundergehakt gebruikt aangezien ik dat nog had liggen. I.p.v. 1 theelepel garam massala heb ik er 2 gebruikt plus nog zout toegevoegd aan het gehakt aangezien ik bang was dat het anders net iets te flauw zou zijn. Een lekker recept wat we zeker nog eens zullen maken.
  • Carla Heel lekker al staat niet hoe hoog de oven moet. Ik heb het ongeveer op 180 graden gezet. Ook rundergehakt gebruikt. Geen zout in het gehakt is duidelijk want er komt o.a. bouillon in de saus. Maar je denkt dat het een fout is. Verder staat er in het recept 2x een eetlepel gehakte koriander. Er staat niet welke kleur currypasta je moet gebruiken. Ik had rood en het was heet. Was heel lekker verder.
  • g Hoewel ik meestal niet een liefhebber ben van de recepten van meneer Bill Granger vind ik dit wel een aardig idee. Behalve gemberwortel in de currysaus. Curry is al aardig scherp genoeg, en voor mij hoeft daar geen gember meer bij. Ik zelf zou er wat sambal en/of een beetje bruine suiker bij doen, maar dat is mijn smaak.
  • Truusje Massaman currypasta, is dat Indiase of Thaise currypasta?
    • Esther Massaman is Indiase currypasta.
    • Clara Massaman is Thaise curry, uit het Zuiden.
    • Indra Massaman is geen Indiase currypasta, maar Thaise currypasta.