Nigella Lawson: gehaktballetjes met orzo

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de gehaktballetjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels fijngehakte blaadjes bladpeterselie, plus extra voor erbij
  • 2 eetlepels gedroogd broodkruim
  • 4 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij
  • 1½ theelepel zeezoutvlokken
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • voor de saus
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 ui (ca. 150 g), gepeld en gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte blaadjes bladpeterselie
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 4 eetlepels (60 ml) rode vermout
  • 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
  • 1½ theelepel zeezoutvlokken
  • 275 g orzo pasta

Bereiden

Bekleed een grote bakplaat met plasticfolie of bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de gehakballetjes in een grote kom en meng ze voorzichtig met je handen. Meng niet te lang want dan worden de gehakballetjes compact van textuur en machtig.

Neem stukjes van het vleesmengsel en rol ze tussen je handpalmen tot gehakballetjes, qua grootte tussen een cherrytomaat en een walnoot in. Leg ze steeds op de bakplaat. Je moet ongeveer 30 balletjes krijgen.

Verhit de olie in een afsluitbare braadpan of pan met dikke bodem die groot genoeg is voor de gehaktballetjes en de pasta. Fruit de gesnipperde ui in ca. 10 minuten op matig vuur onder af en toe roeren goed gaar. Roer er dan de peterselie en oregano door en bak dit een minuutje al roerend mee. Voeg de vermout toe, laat alles een minuut zachtjes koken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Vul een maatbeker met 1 liter koud water. Vul de lege blikjes voor de helft met het water, spoel de blikjes ermee schoon en giet ze leeg in de pan. Voeg ook het resterende water en het zout toe. Breng het tomatenmengsel aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de saus 10 minuten pruttelen.

Neem het deksel van de pan en leg de gehaktballetjes voorzichtig in de borrelende saus. Ik probeer ze in concentrische cirkels te laten vallen, van de rand af naar binnen, maar dat is meer gewoonte dan noodzaak. Breng de saus weer aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de gehaktballetjes 20 minuten pruttelen. Verwijder het deksel en doe de orzo in de pan. Roer voorzichtig en breng alles weer aan de kook. Laat de pasta in 10-15 minuten stevig pruttelen gaar worden. Je zult af en toe even voorzichtig moeten roeren om te voorkomen dat de orzo aan de bodem van de pan kleeft.

Serveer de pasta in ondiepe kommen, bestrooid met peterselie en zet de Parmezaanse kaas erbij.

Extra benodigd

Plasticfolie of bakpapier

Opmerking

'Ik heb altijd orzo pasta in mijn voorraadkast. Gewoon met wat boter en zout erdoor en misschien een snuf nootmuskaat of geraspte parmezaan, of beide, zet ik orzo vaak op tafel als vervanger voor rijst of aardappels. Of ik maak er pasta risottate mee, een soort pastarisotto. Dat je met orzo de lekkerste eenpansgerechten kunt maken, bewijst dit recept wel.' - Nigella Lawson

Tips: bereiding vooraf en bewaren

Je kunt ballen en saus 3 dagen van tevoren maken. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast in een luchtdicht afgesloten doosje. Doe beide in een pan en breng de saus langzaam net aan de kook. Voeg de orzo toe, met zo nodig een scheut water, en volg verder het recept. Restjes blijven in een luchtdicht afgesloten doosje in de koelkast 3 dagen goed. Opwarmen: in een pan gloeiend heet laten worden, met eventueel een paar scheutjes water. Warm restjes niet op als de saus al van tevoren is gemaakt. In een luchtdicht afgesloten doosje zijn balletjes en saus tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooien: een nacht in de koelkast. Opwarmen: als boven.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: gehaktballetjes met orzo' is afkomstig uit het kookboek...

Bij mij aan tafel

Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen. 'Bij mij aan tafel' bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Gehaktballetjes tips

Reacties op dit recept

  • Angelika Ik zou de bakplaat niet met plastic folie bekleden!
    • Esther Waarom niet?, de bakplaat is koud en gaat niet de oven in ;)