Gehaktbrood met hardgekookt ei

6 personen
bereiden

waardering 7,9obv 36 waarderingen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 2 eetlepels virgine olijfolie
  • 1 grote Spaanse ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 wortels, fijngehakt
  • 10 blaadjes verse salie
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 200 ml vin santo of oloroso sherry
  • 600 g kalfsgehakt
  • 600 g varkensgehakt
  • 600 g rundergehakt
  • 200 g witbrood, zonder korst, in wat melk geweekt
  • 8 eieren (2 rauw, 6 hardgekookt en gepeld)
  • 6 plakken beenham (niet te dik, niet te dun), in lange repen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Verhit de boter en de olie in een steelpan en bak de ui, knoflook, selderij, wortelen en kruiden enkele minuten tot de groenten licht kleuren. Voeg de vin santo of oloroso sherry toe en laat alles 2 minuten koken. Haal de pan van het vuur.

Doe al het gehakt, 2½ theelepel zout en versgemalen peper naar smaak in een grote kom en meng alles goed door. Voeg dan de groente toe. Knijp de melk uit het brood en verdeel het over het vleesmengsel. Voeg de 2 rauwe eieren toe. Kneed alles goed door.

Bekleed een grote langwerpige terrine of een broodblik (ongeveer 35 cm lang) met aluminiumfolie. Bestrijk de folie met wat olie. Doe een derde van het gehaktmengsel in de vorm en strijk het oppervlak glad. Leg de helft van de hamreepjes erop, en daarop weer wat gehakt. Schik de hardgekookte eieren in een rij midden op het gehakt en bedek de eieren met gehakt. Daar komt weer een laagje ham op en tot slot de rest van het gehakt. Druk alles goed aan.

Bak het brood onder in de oven ongeveer 50 minuten; het gehakt moet bovenop licht bruinen. Stort het gehaktbrood op een schaal. Hij smaakt even lekker warm als koud met een stuk goed brood erbij.

Extra benodigd

Grote langwerpige terrine of een broodblik (ongeveer 35 cm lang), aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Gehaktbrood met hardgekookt ei' is afkomstig uit het kookboek...

Winter in de Alpen

Deze derde uitgave van Manuela Darling-Gansser is wederom om van te watertanden! Manuela reist van de bergen van St. Moritz af naar de schitterende straten... lees verder

© Tirion Uitgevers

Gehaktbrood tips

Reacties op dit recept

  • kris Lijkt me heel lekker ga het een dezer dagen eens maken.
  • johannes Bedankt voor de gehaktbrood recepten. Wij gaan ze wel uitproberen.
  • Ans Klinkt erg lekker, maar ik weet niet waar ik hier in de UK kalfsgehakt kan kopen, nooit gezien.
    • Ilse Je kunt voor dit gehaktbrood recept het kalfsgehakt prima vervangen door een extra portie rundergehakt.