Köfte recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Köfte

Typisch gerecht uit de Turkse keuken, bestaande uit gehakt met vet, specerijen en soms eieren. Van het mengsel worden platte koeken of rolletjes gevormd die door bloem worden gehaald en gebakken. Het woord köfte zelf schijnt van Hongaarse herkomst te zijn, maar het gerecht bestaat eveneens in de keukens van onder meer Oostenrijk, Duitsland en Griekenland, waar men extra veel gehakte uien toevoegt. ¹)

Variaties

Köfte bestaan in hun simpelste vorm uit gehakt. Vet lamsgehakt en/of rundergehakt. Het vet geeft het vlees en ook de saus waarin de balletjes vaak bereid worden extra smaak. Het gehakt wordt vermengd met geraspte ui, knoflook ui en geurige kruiden en specerijen. Het zijn juist die specerijen als komijn, kaneel, paprikapoeder, piment en versgemalen zwarte peper die köfte de voor ons zo exotische smaak geven. Vaak in combinatie met verse kruiden als oregano, munt en platte peterselie. Meestal wordt er ook geweekte bulgur - voorgestoomde, fijne gebroken tarwekorrels - of rijst door het gehakt gemengd. Soms juist alleen maar wat fijngesneden groenten. Het gehaktmengsel wordt altijd goed doorgekneed tot het homogeen en plakkerig is. Hierdoor krijgen de ballen een mooi stevige structuur. Overigens is gehakt lang niet altijd het hoofdingrediënt. Vaak zijn ook vis of groente het uitgangspunt. In India maken ze ook vegetarische kofta. Het formaat van de ballen - die ook ovaal of langwerpig mogen zijn - varieert van walnootgrootte tot de grootte van een sinaasappel. In Iran maken ze Kufteh Tabrizi met een doorsnede van 20 centimeter. Ook qua bereiding zijn er talloze mogelijkheden: roosteren (aan een spies), bakken, stomen of garen in een pittige saus.

Köfte recept

Het maken van köfte is niet moeilijker dan het maken van gewone gehaktballen. Week 250 gram bulgur in ruim koud water en druk dan na vijf minuten in een zeef er zoveel mogelijk water uit. Meng de bulgur in een kom met een geraspte ui, ½ theelepel pimentpoeder, 1 theelepel kaneel, 2 theelepels milde paprikapoeder, 1 theelepel pittige paprikapoeder en versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak en kneed alles tot een soort pasta. Voeg 500 gram lamsgehakt (eventueel half om half met rundergehakt) met 2 eetlepels fijngehakte verse munt, 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 2-3 eetlepels olijfolie toe. Kneed alles goed door elkaar en vorm er mooie ballen van. Bak de ballen in een hapjespan met olijfolie rondom bruin en gaar. Serveer ze in een pittige tomatensaus als hoofdgerecht. Kleine köfte zijn ook lekker als borrelhapje met Griekse yoghurt of tzatziki om in te dippen.

[ Bron: redactie | 'De Grote Larousse Gastronomique ¹) ]

[ Beeld: AS Food studio | Shutterstock.com ]