Lamskoteletjes met haricots verts en bloemkool

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 lamskoteletjes, botjes schoon geschrapt, optioneel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 25 g noriboter (zie onderaan het recept)
  • 200 g haricots verts, schoongemaakt
  • 1 bloemkool
  • 2 eetlepels sesamolie
  • sap van ½ limoen
  • 3 eetlepels hazelnoten, grof gehakt
  • voor de dressing
  • ¼ ingelegde citroen (of ½ als je van iets meer citroen houdt, (o.a. Midden-Oosterse winkel), fijngehakt
  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 10 ml wittewijnazijn

Bereiden

Bestrooi de lamskoteletjes met zeezout. Verhit een grillpan op hoog vuur, voeg wat kokosolie toe en gril de lamskoteletjes 2 minuten aan beide kanten. Gril ze vervolgens nog een keer 2 minuten aan beide kanten waarbij je de lamskoteletjes een kwartslag draait om een mooie grilruit te krijgen.

Voeg wat noriboter toe aan de pan, bedruip hiermee de lamskoteletjes, haal van het vuur en laat ze rusten.

Stoom de haricots verts 6 minuten en spoel af onder koud stromend water, zodat ze niet doorgaren en hun felgroene kleur behouden.

Maak een dressing met de ingelegde citroen, de olijfolie en de wittewijnazijn, plus een snufje zout. Roer door elkaar en schep de haricots verts erdoor.

Snijd de bloemkool in dunne plakken. Verhit de grillpan op hoog vuur en bak de bloemkool een paar minuten aan beide kanten, tot hij beetgaar is. Breek de bloemkoolplakken in stukjes, bestrooi met zeezout en meng met wat sesamolie en limoensap.

Verdeel de haricots verts over de borden en leg er per bord twee lamskoteletjes op.

Leg er wat bloemkool bij en garneer met de gehakte hazelnoot.

Noriboter

Voor 125 g noriboter. Laat 125 g boter zacht genoeg worden zodat je er 2 eetlepels norivlokken (gedroogde zeewiersnippers, o.a. toko en natuurvoedingswinkel) door kunt kloppen. Vorm er vervolgens een rol van en leg deze in de koelkast. Wikkel de koud geworden boter in plasticfolie en draai de uiteinden dicht. Op die manier kun je er steeds een plakje afsnijden. De boters blijven een week in de koelkast en ongeveer twee maanden in de diepvries houdbaar.

Opmerking

'Ik heb een verzameling menukaarten van alle restaurants over de hele wereld waar ik de afgelopen twintig jaar heb gegeten. Af en toe, op een regenachtige dag, blader ik deze menu’s door om te zien welke kooktrends weer in de mode zijn en om mezelf eraan te herinneren dat er zelden iets echt nieuw is, hoezeer we ook origineel willen zijn in onze ideeën. Laatst kwam ik een van mijn eerste menukaarten tegen van Snoopy, het restaurant van mijn vader. Er stonden gekruide lamskoteletjes met tzatziki, geroosterde amandelen en haricots verts op. Twintig jaar later gebruik ik nog steeds dezelfde ingrediënten. Dat vind ik het mooie van koken: op de een of andere manier keer je telkens terug naar je basis. Dit zijn ingrediënten waar ik blindelings van op aankan dat ik er altijd een gerecht van kan creëren.' - Nicole Pisani

Kookboek

Het recept 'Lamskoteletjes met haricots verts en bloemkool' is afkomstig uit het kookboek...

Boter, botten, zout

Boter, botten en zout zijn de essentie van eten en vormen de basis voor Nicole Pisani's manier van koken. In dit kookboek deelt ze hoe deze elementen voor haar samenkomen in 100 recepten, beïnvloed door de vele landen waarin ze als chef-kok werkte

... lees verder

© Good Cook

Lamskoteletten tips