Lamsrack recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Lamsrack

Lamsrack is een kant van de lamszadel, met alle koteletjes aan een stuk. De botjes zijn mooi schoongemaakt en steken er parmantig uit. In het begin van het jaar is dit een klein, handzaam stuk vlees voor twee personen, dat je makkelijk in een grillpan om en om kunt bakken. Maar in de herfst zijn lamsracks vaak wat groter. Dit heeft tot voordeel dat ze tijdens het bakken niet te snel doorgaren en mooi rosé blijven. Kruid lamsrack niet te heftig, want het is een delicaat stukje vlees. Wrijf het vlees bijvoorbeeld alleen in met zout, peper en wat geraspte sinaasappelschil. Of met een mengsel van geperste knoflook en groene kruiden. Bestrijk de rack met olijfolie en bak het vlees in een koekenpan of grillpan op hoog vuur mooi bruin. Leg het vlees daarna in een lage schaal en laat het in een warme oven van 100 °C in nog 15-20 minuten mooi rosé worden. Dit kun je goed controleren met een kerntemperatuur-thermometer, laat de temperatuur niet verder oplopen dan tot 50 °C.

Lamskroon

Met twee lamsracks tegen elkaar kun je - heel ouderwets, maar toch ook wel weer eens leuk - een lamskroon maken. Zet de racks met de botjes naar boven tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat en buig de uiteinden naar elkaar toe, zodat een kroon ontstaat. Bind de racks zo bij elkaar en vul de holte in het midden met lekker gekruid lamsgehakt met ook stukjes abrikoos en verse munt erdoor. Bestrijk de lamskroon rondom met gesmolten boter en braad de kroon in een oven van 175 °C in 30-35 minuten bruin en van binnen rosé.

[ Beeld: BBA Photography | Shutterstock.com ]