Minangkabause rendang daging

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 750 g runderriblappen (of ander geschikt stoofvlees), in stukken van 4 cm
  • 1½ theelepel tamarindepasta
  • 2 rode pepers (rawit), zaadlijsten verwijderd
  • 1½ theelepel komijnzaad
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • 3 cm verse laos (of 1½ theelepel laospoeder)
  • 3 cm gember, fijngehakt
  • 8 teentjes knoflook, in plakjes
  • 6 kleine sjalotjes, in plakjes
  • 4 kerimi- of macadamianoten
  • 4 eetlepels olie
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 theelepel palm- of basterdsuiker
  • 4 djeroek-poeroetblaadjes
  • 2 salamblaadjes (optioneel)
  • 4 stengels citroengras, platgedrukt en in een knoop gelegd

Bereiden

Wrijf het vlees in met de tamarindepasta en zet apart op kamertemperatuur.

Maal de rode pepers, 1 theelepel zout, komijnzaad, kruidnagel, korianderzaad, kurkuma en kardemom fijn in een vijzel. Blijf stampen en voeg laos, gember, knoflook en sjalotjes toe. Voeg als laatste de keriminoten toe en maal het geheel tot je een fijne, gladde pasta hebt.

Verwarm olie in een wok of braadpan met dikke bodem en fruit de pasta zo'n 4 minuten op middelhoog vuur tot deze zijn geur verspreidt.

Voeg de kokosmelk, suiker, djeroek poeroet, salamblaadjes en het citroengras toe en breng aan de kook. Voeg het vlees toe, roer goed door en zet het vuur heel laag zodra het kookt.

Laat de stoofpot 2 uur onafgedekt sudderen en roer af en toe voorzichtig door. (Na 2 uur koken heb je een erg lekkere rendang kalio, een vochtige rendang. De traditionele rendang daging is echter droog.)

Laat de rendang nog minstens 1½ uur sudderen op een heel laag vuur en roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen. Mocht de rendang voortijdig droogbakken, voeg dan een klein scheutje water toe.

De rendang is klaar wanneer er bijna geen saus over is en het vlees donkerbruin is. Serveer met witte rijst.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'Deze beroemde runderstoofpot blijft wekenlang goed in de koelkast. Zo kunnen de smaken zich ontwikkelen en wordt de rendang nog lekkerder. Kook dus gerust een extra grote hoeveelheid!' - Tieme Hermans

Kookboek

Het recept 'Minangkabause rendang daging' is afkomstig uit het kookboek...

Noosh-e-Jaan

Tieme Hermans fietste vanuit zijn woonplaats Zwolle in twee en een half jaar naar Bali. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. In dit boek neemt Tieme je mee op avontuur en presenteert hij 32 bijzondere recepten

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Rendang tips