Donuts

  • 8 donuts
  • 45 min
  • waardering 8,6
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 175 ml volle melk
  • 10 g actieve droge gist
  • 450 g bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 325 g kristalsuiker
  • 1 heel ei, losgeklopt
  • 1 eierdooier
  • 75 g ongezouten boter, zacht gemaakt
  • 1 liter zonnebloemolie, voor het frituren
  • 1 theelepel gemalen kaneel (optioneel)

Bereiden

Verhit de melk tot deze warm aanvoelt. Voeg de gist toe en klop om beide te mengen. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten op een warme plaats staan om de gist te activeren. Dit is gebeurd als er een dikke, gistachtige schuimlaag op de melk drijft.

Doe de bloem, ½ theelepel zout en 75 g suiker in de kom van een vrijstaande mixer met deeghaken. Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk met gist, het hele ei, de eierdooier en de boter toe. Meng ongeveer 5 minuten flink, tot het deeg soepel en elastisch is. Het plakt nog wel een beetje.

Bestuif een werkvlak met wat bloem, schraap het deeg uit de mengkom en kneed het 1 minuut met de handen. Vorm het deeg tot een bal en doe deze in een schone mengkom. Bedek deze met plasticfolie en laat hem op een warme tochtvrije plek minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Bestuif het werkvlak weer licht met bloem en kneed het deeg 1 minuut rustig door. Rol het uit tot een dikte van iets meer dan 1 cm. Steek met een ronde uitsteekvorm schijven deeg uit met een diameter van 6 tot 8 cm. Steek met een kleinere uitsteekvorm (4 tot 4½ cm) kleinere schijven uit het midden van elke donut.

Leg de ringvormige donuts en kleine ronde donuts op een licht met bloem bestoven bakplaat. Bedek ze losjes met ingevette plasticfolie en laat ze weer ongeveer 30 minuten rijzen.

Bedek een grote bakplaat met een driedubbele laag keukenpapier en doe de resterende kristalsuiker in een grote kom of een ondiepe braadslede. Giet de zonnebloemolie in een grote, ondiepe pan (het moet tot halverwege de zijkanten komen) en verhit de olie tot 180-190 °C.

Frituur de donuts in kleine hoeveelheden 1 tot 2 minuten per kant of tot ze lichtbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken op het keukenpapier. Haal ze daarna door de kristalsuiker. Breng de olie weer op de juiste temperatuur voordat u de volgende serie donuts frituurt.

Extra benodigd

Mixer, plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Donuts' is afkomstig uit het kookboek...

Kado's uit eigen keuken

Annie Rigg

'Kado's uit eigen keuken' staat vol met originele ideeën voor zelfgemaakte culicadeautjes. Te maken in een handomdraai, niet al te duur en met suggesties om elk recept... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Donut recept tips

Reacties op dit recept

  • carla Heb een vraag. Er staat bij de benodigheden 350 gram suiker, maar bij de uitleg 75 gram. Wordt de rest gebruikt om het te suikeren?

    • redactie okoko receptenBij de bereiding van de donuts wordt inderdaad 'maar' 75 gram suiker gebruikt. De rest van de suiker is bedoeld om de donuts na het frituren en uitlekken doorheen te halen.

    reageren

  • carla Thanks, ga het vandaag nog uitproberen.

    reageren